Záhada fantomové bolesti vyřešena

Fantomová bolest bývá v alternativních kruzích považována za důkaz existence aury a nebo nehmotných vazeb, přesahujících hranice lidského těla.

Vědci však našli látku, která způsobuje tuto a jiné bolestivé pocity, které vznikají bez zjevného důvodu.

Nehledě na utrpení, které bolest způsobuje, není pochyb, že bolest je přítel a ochránce živých bytostí.

Varuje nás před vnějším nebezpečím, když si popálíme ruku při letmém doyku s něčím horkým, nebo podává zprávy před vážnějším poškozením vnitřních orgánů.

Bolest byla tak důležitá, že proces evoluce vyvinul zvláštní receptory, které reagují pouze na problémy určitého druhu. Bohužel, někdy se mechanismus pro převod bolesti poškodí.

Analgezie, tolerance k bolesti, je vážné nebezpečí pro lidské zdraví. Bolest je jedna z nejčastějších příznaků většinu nemocí.

Je však možná i opačná situace – silná bolest bez zjevné příčiny.

Poprvé byl tzv. syndrom fantomové bolesti popsán v polovině 16. století Ambroisem Paré a dodnes jeho základní mechanismus nebyl zcela objasněn.

Bolest je sama o sobě utrpením, ale tuto situaci ještě zhoršuje skutečnost, že není známa její příčina a tak se nedá pacientovi přispět k ulehčení.

Fantomovou bolestí trpí často lidé po amputací: uřízlá ruka nebo noha bolí stále, jako by stále existovala. Bolest pak přetrvává i po zhojení poškozených tkání.

To samé utrpení můžeme sledovat u některých lidí, kteří přežili mrtvici, u nemocných cukrovkou a u mnoha dalších onemocnění. Přes jeho „iluzornost“, může být bolest tak silná, že trpící lidé už nechtějí ani žít.

Pro vznik intenzivní fantomové bolesti je spouštěcím mechanismem určitá ohraničená oblast těla pacienta. Takovou zónou může být kousek kůže na zdravé straně těla nebo na dochované části amputované končetiny. Tento stav může trvat měsíce i roky. Analgetika jsou proti fantomové bolesti prakticky bezmocné.

Mnohé použité metody léčby nemají odpovídající účinek. Podle statistik jen 15 procent pacientů se zcela zbavilo své tajemné nemoci. Aby bylo možné vyvinout účinný prostředek léčby, ne nejprve nutné najít příčinu fantomové bolesti.

Hypotéza, že může být způsobena poškozením nervových drah, které přiváděly bolest, se držela dlouho.

Zpočátku lékaři předložili hypotézu, že viníkem fantomové bolesti jsou přerušená nervová zakončení, která zůstanou v pahýlu po amputaci a jsou zduřená. Dráždění těchto neuromů se projevuje právě fantomovými pocity.

Nicméně, ani chirurgická odstranění těchto zduřených zakončení nezbavilo pacienta bolesti.

Poté vědci předložili jinou hypotézu: zdrojem bolesti jsou nervy vycházející přímo z míchy. Výsledky experimentů to však nepotvrdily.

V současné době se většina výzkumníků dohodla na teorii postupného vývoje fantomové bolesti. Jedná se o postupné utváření bolestivého ohniska v hlubších strukturách mozku. Vědci nazývají tento typ neuropatickou bolestí. Bolavé neurony se, podle jejich názoru, „nemohou uklidnit“, vysílají signály do mozku, i při nepřítomnosti zranění nebo zánětu.

Biologové z amerického Scripps Research Institute (1) objevili látku u zvířat, která by mohla být zodpovědná za tuto bolest.

Je to dimethyl sphingosin – střední produkt syntézy a rozdělení membránových fosfolipidů.

Jak napsali vědci v časopise Nature Chemical Biology, v průběhu experimentu vyvolali neuropatické bolesti u jedné skupiny potkanů. Když pak srovnali složení krevní plazmy a mozkomíšního moku u potkanů v kontrolní skupině, kteří žádnou bolest neměli, byla tato látka nalezena.

Předchozí studie se zaměřovaly především na činnost genů a proteinů. Tentokrát vědci měli nápad věnovat pozornost metabolitům – průběžným a konečným produktům biochemických reakcí. Kupodivu, v krevní plazmě, omývající ohnisko bolesti, žádné rozdíly u sledovaných subjektů a u kontrolní skupiny potkanů nebyly nalezeny.

Ale v zadních rozích míchy u potkanů, kteří trpěli neuropatickou bolestí, vědci objevili dosud neznámou látku, který nazvali N, N-dimethyl sphingozin.

Tento metabolit má souvislost s reakcí syntézy a členění fosfolipidů sphingomyelinu, součástí buněčných membrán, stejně jako jeho předchůdci ceramidy.

Vědci jsou si jisti, že tato látka je zodpovědná za bolesti bez zjevného důvodu.

To potvrzuje i další fakt: u normálních potkanů injekce i malého množství dimethylsphingosinu vyvolal známky neuropatické bolesti.

Lékaři se domnívají, že objevená látka se podílí na všech bolestivých reakcích – ale jen v případě neuropatické bolesti je jeho příčinou.

Pokud je jejich odhad správný, možná v blízké budoucnosti bude konečně existovat universální lék, který pomůže všem pacientům s fantomovými bolestmi.

Odkazy

(1) http://www.scripps.edu/

Čtěte více:

Rokyta, R.: Fantomová bolest. Vesmír 79, 490, 2000/9, http://www.vesmir.cz/clanek/fantomova-bolest