Je možné cíleně vyvolat rakovinu?

Skon venezuelského prezidenta Hugo Chaveze (1954-2013) v pouhých 58 letech věku vyvolal smutek mnoha lidí i mnohé otázky

Ty se objevily ještě za jeho života – je možné rakovinu vyvolat cíleně? Byli to Chavezovi nepřátelé, kterých měl celou řadu, doma i v zahraničí?

Onkologové celého světa jsou dnes dotazováni médii i veřejností na tuto možnost.

„Je nemožné, aby rakovina byla naočkována buď ústy (smíchaná s nápoji nebo potravinami) nebo injekcí do žíly, tuku nebo svalu. Pokud by byla vstříknutá, obranný systém by okamžitě zareagoval a ihned by transplantované rakovinné buňky zamítl, podobně jako orgán, který je kompatibilní. Ppři požití ústy by byly rakovinné buňky okamžitě stráveny žaludečními a střevními šťávami,“ napsal Elmer Huerta, prezident Cancer Society USA (1) na svém blogu na peruánském deníku El Comercio. (2)

„To je naprosto nemožné. Některé viry lze cíleně přenášet, ale rakovina se nepřenáší žádnými prostředky. Osoba musí mít změnu v genech, aby vedla k maligní transformaci buněk,“ řekl Javier Espinosa, vědecký tajemník španělské společnosti Medical Oncology (SEOM) (3) v rozhovoru pro Europa Press.

Pokud jde o možnost u někoho otravou vyvolat takové onemocnění, Huerta připomněl, že „pokud chemikálie způsobí rakovinu, je známo, že je nutný velmi dlouhý expoziční čas, takže se tady bavíme o konstantní dávce prodloužené po mnoho let. Myšlenka, že jediná dávka jedu, která by mohla způsobit rakovinu, nemá žádný vědecký základ.“

V prohlášení pro Radio Universidad Nacional del Litoral (4) argentinský onkolog Luis Romero Acuna řekl, že taková konspirační teorie „je šílená“. Připomeňme, že Chavez měl velmi vzácný nádor v pánvi. Onkolog nemůže vážně přemýšlet o možnosti cíleně takový nádor vyvolat.

Odpočívej v pokoji, Hugo Chavez.

Odkazy

(1) http://www.cancer.org
(2) http://blogs.elcomercio.pe/cuidatusalud/2013/03/la-muerte-de-hugo-chavez.html
(3) http://www.seom.org
(4) http://www.lt10digital.com.ar/