Unikátní operace – sám na sobě!

V roce 1959 Leonid Rogozov ukončil studia a byl okamžitě přijat do klinické praxe v chirurgii.
V září 1960 Leonid odjel do Antarktidy jako lékař s 6. sovětskou antarktickou expedicí na stanici Novolazarevskaja.

Během této expedice došlo k události, která proslavila 27 letého chirurga po celém světě.

Ve čtvrtém měsíci zimy, 29. dubna 1961, Leonid pocítil znepokojivé příznaky: únava, nevolnost, horečka a bolest v pravé kyčelní oblasti. Další den se teploty ještě zvýšily.

Jako jediný lékař v expedici, která se skládala z 13 mužů, si sám Leonid určil diagnózu – akutní zánět slepého střeva.

Na žádné z okolních stanic v Antarktidě nebylo letadlo, a špatné počasí neumožnilo poslat letadlo do Novolazarevskaja, která je 80 km od pobřeží.

Aby bylo možné zachránit život nemocného polárníka, byla nutná operace. A jediný způsob, jak tuto situaci zvládnout, bylo udělat operaci sám na sobě…

Operaci provedli v noci 30.dubna 1961. Chirurgovi pomáhali strojní inženýr a meteorologem, kteří podávali nástroje a směrovali malé kulaté zrcátko do břišní dutiny.

V poloze na zádech, s polonáklonem na levou stranu, doktor provedl pouze lokální anestetikum Novocainem, a pak skalpelem udělal 12 cm řez v pravé kyčelní oblasti.

Za pomoci pohledů do zrcátka, nebo dotykem, vyndal zanícené slepé střevo a zavedl antibiotika do dutiny břišní. Po 30-40 minutách od zahájení operace pocítil hroznou slabost, závrať, proto musel dělat krátké přestávky na odpočinek.

Nicméně, do půlnoci operace, která trvala 1 hodinu a 45 minut, byla u konce. Po pěti dnech se teplota vrátila k normálu, za dva dny byly vytaženy stehy.

V roce 1963 Vladimir Vysockij věnoval této události píseň.

 

  • Jeho syn, MUDr. Vladislav Rogozov (1969), dnes český lékař, se roku 2016 dostal do konfliktu ve Velké Británii, poté, co kritizoval muslimskou sestru, která chtěla být u operace v hidžhábu. 

Více o jeho názorech: