Boží zjevení má neurální příčiny

Pozoruhodná zpráva popisuje mozkovou aktivitu u člověka v okamžiku, kdy prošel náboženským zážitkem. (1)
Podle autorů, izraelských vědců Arzy a Schurra, šlo o muže ve věku 46 let. Byl židovského vyznání, ale nikdy nebyl zvlášť nábožensky založen. Jeho nadpřirozená zkušenost se objevila v nemocnici, kde absolvoval testy, které mu měly pomoci s léčbou jeho epilepsii pravého temporálního laloku (TLE) (2), což byla choroba, kterou trpěl již čtyřicet let.

V rámci testovací procedury pacient přestal užívat antikonvulzivní léky. Zde je popsáno, co se stalo:

Zatímco ležel v posteli, pacient náhle „ztuhl“ a zíral na strop několik minut. Později sdělil, že cítil, že se k němu blíží Bůh. Pak se začal v tichosti modlit, hledal Kippu a dal si ho na hlavu a zpíval modlitby mnohem více a hlasitěji.

Náhle vykřikl „A ty jsi Adonai (jméno hebrejského boha) Pán!“

Později poznamenal, že mu bůh odhalil a přikázal mu, aby přinesl vykoupení izraelskému lidu.

Pacient se pak postavil, strhl EEG elektrody z kůže a prošel oddělením. Přitom se snažil přesvědčit lidi, aby ho následovali a říkali, že „Bůh mě poslal k vám“.

Když byl zadržen, řekl, že nemá konkrétní plán, ale je si jistý, že Bůh ho poučí, co má on a jeho následovníci dělat na cestě k vykoupení.

Co je na případu zajímavé, je to, že pacient procházel záznamem EEG v době jeho neočekávaného mesiášského zážitku – až do chvíle, než si strhl elektrody.

Arzy a Schurr byli proto schopni zkoumat neurální korelace chování. Ukazuje se, že došlo k nárůstu aktivity v pásmu nízkých gamma vln (30-40 Hz) lokalizovaném na levém prefrontálním kortexu (3), ke kterému došlo při nástupu náboženského zážitku.

Autoři dospěli k závěru, že tento člověk trpěl „grandiózní náboženskou iluzí zjevení a misionářské horlivosti v kontextu post-ictal psychózy (PIP)“. PIP je forma psychotické epizody, která se může objevit po epileptických záchvatech. Co se týče postižení prefrontální kůry v tomto zážitku PIP, Arzy a Schurr říkají, že tento region je zapojen do jiných forem psychózy, ale nakonec to zůstává tajemstvím: nevíme, co se stalo, nebo co způsobilo abnormální aktivitu v této konkrétní oblasti oproti ostatním. (Autoři také neříkají, jak řídí artefakty svalů a očí EEG.)

Přesto pacientův výkřik „A vy jste Pán!“, což zní jako biblické prorocké výroky (zajisté to zní ještě lépe v hebrejštině) byl velmi působivý. Zkušenost pacienta vidět Boha (nebo posla Božího), který byl vybrán a pověřen šířením slova k vykoupení, připomíná zkušenost mnoha náboženských osobností, od Mojžíše až po Ježíše k Mohamedovi. Samozřejmě to neznamená, že by někdo z těchto vůdců měl epilepsii, ale je zajímavé, že tato fenomenologie může nastat u této nemoci.

Odkazy

(1) Arzy, S. – Schurr, R.: „God has sent me to you“: Right temporal epilepsy, left prefrontal psychosis. Epilepsy Behav. 2016 Jul;60:7-10. doi: 10.1016/j.yebeh.2016.04.022. Epub 2016 May 10. PubMed, Internet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27176877
(2) Temporal lobe epilepsy. Wikipedia. Internet: https://en.wikipedia.org/wiki/Temporal_lobe_epilepsy
(3) Gamma wave. Wikipedia. Internet: https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_wave