Výzkum mimosmyslových schopností člověka pomocí EEG (3)

Vědecký výzkum mimosmyslových schopností člověka je cesta, jak najít důkazy pro existenci různých jevů a jak nalézt způsob jejich fungování.

Ověření schopností osob se zvláštními schopnostmi umožní vyhnout se podvodníkům.

1.2.2. Mozkové vlny a mimotělní zážitky

Psycholog a parapsycholog Charles Tart (1) měl v roce 1965 příležitost pořídit EEG muže, který tvrdil, že si dokáže vědomě navodit stav mimotělního zážitku (OBE). Tímto mužem byl jistý Robert Monroe (2), úspěšný producent rozhlasových pořadů. Monroe říkal, že se tyto stavy dají vyvolat, když je vědomí ve stavu ospalosti. Tart zjistil, že v době, kdy se Monroe pokouší navodit si OBE, vykazují vlny mozkových aktivit velmi pestrý, proměnlivý vzor. Zaznamenal nejen vlny alfa v celém jejich rozsahu od 8 do 13 Hz, ale také enormní amplitudu o hodnotě od 40 do 100 mV. Také spánkové vlny vykazovaly anomální intenzitu. Tart do té doby neviděl spánková vřeténka o amplitudě větší než 50 mV. U Monroea dosahovaly hodnot 150-200 mV. Zato Tart nezjistil během spánku žádné vlny delta.

Zdálo se, že se Monroe po dlouhou dobu nachází v jakémsi somnambulním stavu. Skutečností je, že lidé, kteří podle vlastních údajů zažívají OBE, si vždy také stěžují na poruchy spánku. Velmi často se nacházejí v jakémsi mezním stavu, během kterého se dostavují takzvané hypnagogické halucinace.

To jsou snové obrazy, které působí velmi živě, takže dotyčný člověk je přesvědčen, že bdí. Je to stav, nad kterým obvykle nemáme vědomou kontrolu. Jsme ospalí a pouze registrujeme sled obrazů.

Krátce nato usneme. Okultní literatura se často zabývá technikami, s jejichž pomocí by bylo možné tento mezní stav vědomě kontrolovat. Má se za to, že je to přesně ten stav mysli, který nabízí nejlepší možnosti paranormálních zážitků.

V následujících letech sepsal Monroe o svých zážitcích několik knih a cele se věnoval studiu mimotělních zážitků. V roce 1974 pak založil Monroe Institut, který se dnes nachází v nádherné lokalitě na úpatí Blue Ridge Mountains ve Virginii. Monroe ústav řídil až do své smrti v roce 1995. (3/80)

Odkazy

(1) Charles Tart, http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Tart
(2) Robert Monroe, http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Monroe
(3) Gruber, Elmar R.: Tajné služby a parapsychologie. Tajný výzkumný program CIA a revoluční poznatky nové parapsychologie. Dialog Liberec, 2005. Elmar R. Gruber: http://de.wikipedia.org/wiki/Elmar_R._Gruber

Obr. 1: Robert Monroe
Obr. 2: Charles Tart

Pokračování