Přináší civilizace jen problémy a smrt?

Někteří lidé, a je jich čím dál více, si myslí, že dříve byl svět čistčí, zdravější, prostě všeobecně idylický, bez chemie, průmyslu, že v minulosti lidé žili v harmonii s přírodou a tedy zdravěji a šťastněji.
Ale je tomu skutečně tak?

Na co vlastně umírali lidé před sto lety? Na to odpověděl průzkum The New England Journal of Medicine, když porovnal příčiny úmrtí ve Spojených státech v roce 1900 a 2010.

Mezi deseti hlavních příčin úmrtí byla pneumonie, chřipka a gastrointestinální infekce tehdy příčina asi poloviny všech úmrtí. Druhá polovina úmrtí byla srdeční onemocnění, mrtvice, onemocnění ledvin, rakovina … Na těchto deset příčin zemřelo každoročně asi 1100 lidí ze 100.000.

V současnosti (2010) umírá každý rok v USA asi 600 lidí ze 100.000, a hlavními příčinami jsou onemocnění srdce (193) a rakovina (186). Zápal plic a chřipka patří stále mezi hlavní příčiny úmrtí, ale klesly z prvního až na deváté místo (202 lidí z 100.000 na 16). Z hlavních příčin úmrtí vymizela tuberkulózä, gastrointestinální infekce a záškrt.

A třeba průměrná délka života ve Španělsku v roce 1900 byla 34,7 let, méně než polovina toho, jaká je dnes.

Jak je to možné? Zvýšená průměrná délka života není dílem náhody, nebo dobroty přírody, ale je v pokroku lékařství a hygieny. Výrazně se zlepšila kvalita života ve vyspělých zemích. Není to návrat k přírodě ani některé tzv. alternativní metody léčitelství. V Číně, centru všech možných druzích alt. medicíny, se délka života téměř zdvojnásobila od přechodu k západní medicíně. Byly to právě léky, které zlikvidovaly nemoci jako neštovice, tuberkulóza, záškrt, včasná diagnostika nemocí pomohla včas řešit různé druhy rakoviny a vyléčit je.

Je dobré si uvědomit, kolik lidí zemřelo právě před sto lety, kdy jsme žili ve větším souladu s přírodou než dnes.

Obr. Deset hlavních příčin úmrtí na 100.000 lidí ve Spojených státech v roce 1900 a 2010. Zdroj: New England Journal of Medicine.