Drby polidštily opici

Psychologové říkají, že drby udělaly z opice člověka.

Podle původního předpokladu to byla práce, ale ve skutečnosti klepy hrály hlavní roli v evoluci člověka.

Psycholog z Oxfordské University Robin Dunbar (1), specialista na evoluční psychologii člověka, tvrdí, že lidé se odlišili od zvířat nikoli schopností pracovat, ale díky … drbům.

Nutkání povídat druhým o jiných jedincích, pomohlo člověku se vyvinout a dosáhnout vysokého úrovně rozvoje, ze kterého vzniklo nynější moderní lidstvo.

Drby pomáhají lidem předávat si důležité informace třeba o tom, komu lze důvěřovat, a komu ne. Drby nám pomáhají udržovat úzké vztahy s rodinou a přáteli. Profesor Dunbar uznává, že klepy nejsou nejdůležitější, ale jsou nezbytnou součástí života.

Negativní pověst dostaly klepy relativně nedávno, v 18. století. Předtím byly drby považovány za zcela normální způsob předávání a přijímání informací.

Psychologové provedli průzkum a zjistili, že na podvědomé úrovni, navzdory negativnímu obrazu drbů, jsou stále pro lidi velmi důležité. Ukázalo se, že lidé nevěří těm, kteří „drbou“ příliš mnoho. Nicméně ale nevěří těm, co neříkají drby. Na takové lidi podvědomě pohlížíme s podezřením.

Důležitou roli mají klepy i na fyziologické úrovni. Výzkum vědců z University v Michiganu ukázal, že ženy během výměny drbů mají zvýšenou hladinu progesteronu, hormonu, který snižuje úzkost a stres. (2)

Odkazy

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Dunbar
(2) Gossiping makes us human and it’s good for us, says Oxford professor. Metro, 8.6.2015, Internet: http://metro.co.uk/2015/06/08/gossiping-makes-us-human-and-its-good-for-us-says-oxford-professor-5234929/#ixzz3d255haRJ