Byl objeven skrytý smysl znamení zvěrokruhu?

Rysy lidské osobnosti prý závisí na znamení horoskopu
Průzkumy veřejného mínění ukazují, že asi třetina lidí věří v astrologii. A hlavně to, že znamení zvěrokruhu určují osud. Prosťáčci?

Rozhodně nikoli, říká Mark A. Hamilton z University v Connecticutu (1). A odůvodnil své názory v článku, publikovaném v posledním čísle časopisu Comprehensive Psychology. (2)

Analýza, kterou vědec provedl, ukázala, že spojení charakteru člověka s tím, jaký má být podle horoskopu, opravdu existuje. Hamilton to odhalil srovnáním osobnostních rysů téměř tři sta prominentních osobností kultury, vědy a politiky s jejich daty narození.

Zvláště mnoho celebrit bylo mezi Střelci, Kozorohy, Vodnáři, Rybami a Berany – což jsou znamení, jejich majitelé podle astrologů mají být zasnění a kreativní. Býci, Lvi a Štíři jsou zase náchylní k neurastenii.

Vědec došel k závěru, že za absolutní důvěru astrologie nestojí, ale lze to použít pro hrubý odhad dané osoby. „Hrubý“ odhad rysů charakteru a znamení zvěrokruhu je možné vidět, alespoň statisticky.

Původ takové souvislosti není znám. Ale hypotézy na toto téma existují.

Například, podle ruského badatele Jevgenije Vinogradova, většina nadaných lidé se rodí v zimě. K takovému závěru přišel vědec stejným způsobem jako jeho kolega Hamilton. Také srovnal datum narození slavných umělců, básníků, spisovatelů, vědců u více než 20 tisíc lidí, studoval životopis 757 laureátů Nobelovy ceny z 61 zemí. (3)

Maximum narození géniů podle Vinogradova je v únoru, nejméně v srpnu. Podobný vzorec zjistil u lidí na jižní polokouli, ale pravý opak: více významných osobností narozených v červnu, když je zima, a nejméně v únoru, když je léto.

Vinogradov vysvětlil tento jev vlivem slunečních erupcí, jejichž počet má tendenci se zvyšovat od ledna do března. Je možné, že zvýšená sluneční aktivita nějakým způsobem ovlivňuje mozek novorozence, což způsobí impuls k jeho rozvoji.

Existují však i analýzy, ve kterých vědci dokázat nesmyslnost horoskopů

Pařížský statistik Michel Gauquelin studoval archivní data obsahující datum, čas a místo narození 41.000 evropských obyvatel. Mezi nimi byli 16 000 slavných vědců, umělců, spisovatelů, sportovců, stejně jako 25 000 obyčejných lidí. Gauquelin dospěl k závěru, že postavení planet a konstelace v době narození osoby, nemá nic společného s jeho osobností a typem jeho povolání. (4)

Americký fyzik John Mack Jervie zkoumal data narození 17 000 vědců a 6000 politických činitelů podle znamení zvěrokruhu. Žádné zákonitosti neobjevil. Data jsou podle vědce zcela náhodná.

Ekonomové z George Washington University, John Bennett a John Barth se rozhodli zjistit, zda znaky zvěrokruhu ovlivňují budoucí povolání. Zejména, vědci testovali tezi, zda vojáci jsou „ovládáni“ Marsem.

Výsledek byl negativní.

Kanadští vědci vybrali 200 dětí narozených na začátku března 1958. Pečlivě sledovali jejich osud a vývoj v průběhu 25 let. Sečteno a podtrženo: mezi dětmi narozenými ve stejné době není žádná podobnost.

Holandští vědci pozvali 44 astrologů. Každého umístili do samostatné místnosti, kde nebylo možné komunikovat mezi sebou navzájem. Všichni astrologové dostali stejný úkol: aby zhotovili horoskopy 7 osob, jejichž data narození byla zaznamenána na kartě. Všichni předpovídali velmi odlišné události, které čekají tyto lidi. (5)

Odkazy

(1) http://comm.uconn.edu/people/faculty/hamilton/
(2) Hamilton, Mark A.: Astrology as a culturally transmitted heuristic scheme for understanding seasonality effects: a response to Genovese (2014). Internet: http://www.amsciepub.com/doi/full/10.2466/17.CP.4.7
(3) Vinogradov, J.: Rodiť genija. Internet: http://www.kraizemli.narod.ru/genii.html
(4) http://www.astrology-and-science.com/g-hist2.htm
(5) Manoj Komath: Testing astrology. Internet: http://www.academia.edu/5077326/Testing_astrology