Byla prokázána telepatie?

Byly odtajněny dokumenty o výzkumu schopností Uri Gellera – muže, který ohýbal lžíce

Telepatie existuje?

CIA (1) na svých internetových stránkách umožnila přístup k 12 milionům odtajněných dokumentů, včetně zpráv o UFO a parapsychologickém výzkumu. Výsledky, získané v rámci programu „Stargate“ (Hvězdná brána), ve kterém CIA testovala známého Uri Gellera – izraelského senzibila, který získal proslulost ohýbáním lžiček a zastavil pohledem rafičky londýnského „Big Ben“ – překvapily badatele po celém světě.

Obr. Znamenitý senzibil své schopnosti předvádí ve volném čase

Z odtajněných dokumentů (2) vyplývá: Uri Geller prokázal své schopnosti vědcům ze CIA, kteří s ním v srpnu 1973 experimentovali ve Stanford Research Institute. Cílem těchto experimentů bylo zjistit, zda zkoumaný subjekt má opravdu telepatické schopnosti, a zda mohou být tyto schopnosti využity pro zpravodajské účely.

Na začátku vědci náhodně vybrali slova ze slovníku. Volba padla na slovo „petarda“, kterou i nakreslili. Geller, který seděl ve vedlejší místnosti, telepaticky obdržel informaci. A řekl, že „vidí“ něco válcovitého, co produkuje hluk. Ale namaloval ve výsledku ne petardu, ale buben.

Obr. První obrázek, poslaný Gellerovi ze CIA

Obr. Co přijal Geller

Dále experimentátoři začali libovolně – podle svého uvážení – kreslit obrázky, které Geller měl přijmout, i když je samozřejmě neviděl.

Vědec namaloval hrozen. „Telepat“ řekl, že „vidí“ spousty některých kulatých kapek. A namaloval velmi podobný obrázek – a počet kroužků byl stejný – 24.

Obr. Dole – poslaný obrázek ze CIA, nahoře – to co přijal Geller

Experimenty pokračovaly ve stejném stylu celý týden. Uri Geller nakreslil mnoho obrázků, které mu byly myšlenkově zaslány. A většina z nich byla reprodukována správně. Alespoň v některých prvcích. Třeba místo holubice namaloval draka. Nebo místo dvouhrbého velblouda Geller nakreslil koně.
Vědci ze CIA uzavřeli: subjekt nekopíruje mechanicky poslané obrazy, ale reprodukuje je poté, co mozek informace zpracuje.


Obr. Obrázek, poslaný ze CIA

Obr. Obrázek Gellera

V CIA dospěli k závěru: telepatie je skutečný jev. Nicméně, program „Stargate“ byl uzavřen. Experimenty skončily v roce 1998. Podle oficiální verze psychické schopnosti rozvědku zklamaly.

Předpokládalo se, že telepatie může být použita pro bezpečnou komunikaci bez jakýchkoli technických prostředků – prostě jen z jedné osoby na druhou. Ale přesnost „příjmu“ – především na dlouhé vzdálenosti – byla nízká. Také Geller nebyl schopen nakreslit visutý most, který mu „posílali“ z jiného města. I když správně reprodukoval jeden z jeho prvků – prohnutá lana.

Obr. Most, odeslaný ze CIA

Obr. A toto přijal Geller

Téměř selhal i další pokus – obrázek čertíka. Výsledkem byla sada různých objektů. Ale mezi nimi byl nalezen trojzubec, který byl na původním obrázku.

Obr. Čertík, poslaný Gellerovi

Obr. U Gellera zůstal jen trojzubec…

Je otázka, zda souhlasit se závěry CIA, že telepatie neexistuje. A Uri Geller prokázal do jisté míry velmi přesvědčivé výsledky.

Obr. Stránka první tajné zprávy CIA o výsledcích experimentů s Uri Gellerem

Zabil prase očima

Novináři The Daily Telegraph kontaktoval Uri Gellera, který nyní žije v Izraeli. Řekl jim, že CIA odtajnila jen malou část dokumentů, vztahujících se k jeho práci s tajnými službami.

„Dělal jsem hodně pro CIA,“ řekl Geller. „Jednoho dne mě požádali, abych přišel k ruskému velvyslanectví v Mexico City a smazal – na dálku – jejich diskety, které ukořistili ruští agenti.

Byl jsem blízko míst, kde politici vedli důležitá jednání o jaderném odstrašování,“ přiznal psychický špión. „ A vysílal: podpište, podpište!“

Podle Gellera, ho jedna ze zahraničních zpravodajských služeb požádala, aby mentálně zastavit srdce prasete. Udělal to, protože předpokládal, že cíl tohoto experimentu je daleko ambicioznější – zabít na dálku Andropova, který v té době stál v čele KGB.

A během studené války ho „zkoumali“ v jaderné laboratoři – testovali, jestli může mít vliv na rychlost jaderných reakcí. Údajně chtěli Američané telepaticky ovlivňovat sovětské atomové bomby, a na dálku je odpálit.

Obr. Mladý Uri Geller: snímek byl pořízen právě v době, kdy pracoval pro CIA

Jak skončily tyto podivné experimenty, Geller nezveřejnil. Ale řekl, že ho nezajímaly mírně řečeno, chladné postoje skeptiků – zvláště když ohýbal lžíce. Říká se, že jeho obraz excentrického mága sloužil jako vynikající krytí pro jeho hlavní činnost – špionáž pro CIA a Mossad.

Doposud není známo, jestli Geller podváděl, když ohýbal lžíce, nebo skutečně na ně působil nějakou neznámou psychickou silou. Co je pravdy na jeho příbězích, není známo…

Obr. Léta plynula, ale Uri nikdy nepřerušil svou činnost.

Astronaut posílal myšlenky na Zemi z Měsíce

V roce 1971 byly provedeny telepatické experimenty z lodi „Apollo 14“. Účastnil se jich Edgar Mitchell ze Spojených států. Z Měsíce začal přenášet informace na Zemi… Díval se na tu či onu Zenerovu kartu a mentálně ji posílal vědcům, kteří se nacházeli stovky tisíc kilometrů od něj. „Přijímač“ ,měl zachytit, jaký druh karty Mitchell posílá. Ten Vyslal 200 symbolů. Na Zemi bylo správně určeno 51, což je považováno za dobrý výsledek.

Zenerovy karty – speciální karty, na kterých jsou jednoduché symboly – kruh, kříž, čtverec, hvězda, vlnovky.

Odkazy

(1) CIA. Internet: https://www.cia.gov/index.html
(2) Approved For Release 2000/08/10 : CIA-RDP96-00791R000100480003-3
APPENDIX I. EXPERIMENTS – Uri Geller at SRI, August 4-11, 1973
OBEJCTIVE. Internet: https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP96-00791R000100480003-3.pdf