Bojová parapsychologie?

Časopis Ministerstva obrany informoval o existenci bojové parapsychologie v Rusku

Oficiální časopis Ministerstva obrany Ruské federace „Armádní sborník“ («Армейский сборник») publikoval článek o existenci vojenské parapsychologie v ruských vojenských technikách, pomocí které lze proniknout do myšlenek nepřátelských vojáků a poškodit počítačové programy.

Ovlivnění počítače myšlenkou

Článek „Super-voják pro budoucnost válek“ od rezervního plukovníka Nikolaje Poroskova v únorovém vydání časopisu Armádní sborník, uvádí zprávu o metodách parapsychologie, používané ruskou armádou. Poroskov uvádí, že ruské speciální síly při operacích v Čečensku „používali parapsychologické techniky“.

„Velení se zajímalo to, jak je možné „sejmout“ informaci: odhalit nepřítelův plán, složení ozbrojených sil a aktiv. (…) Osoba s technologií „metakontaktu“ může provádět například neverbální výslech. On vidí „skrz“ zajatého nepřátelského vojáka: o jakého člověka jde, jaké jsou jeho slabé a silné stránky, je-li ho možné naverbovat pro sebe. Spolehlivost výslechu je téměř sto procent. Je nemožné se mu vyhnout. Způsobům odolání takovému výslechu jsou cvičeni vojáci speciálních sil v případě, že jsou zajati, ale i významní činitelé státu nebo velkých průmyslových a bankovních struktur – za účelem zachování státního nebo obchodního tajemství,“ uvádí se v článku.

Podle plukovníka Poroskova tyto techniky pomáhají vojákům zvládnout cizí jazyky, ošetřování v bojových podmínkách, ale i nalézání záloh, skladů a zdrojů nepřítele. Ruští odborníci také využívají telepatie při práci s delfíny.

„Mentálně dávali zvířatům povely, které oni provedli. Podobně takto pracoval znamenitý cvičitel zvířat Durov. Tato technika, jak se ukázalo, je použitelná i na člověka. Navíc, důsledky této metody fungují i na techniku. Myšlenkovým úsilím můžeme například poškodit počítačové programy, vypálit krystaly v generátorech, odposlouchávat konverzaci nebo přerušit televizní a rozhlasové programy a komunikaci. Úspěšné byly také experimenty jako čtení dokumentu, ležícího v trezoru, i když byl v cizím jazyce, kterým pokusná osoba nemluvila; identifikace jednotlivců, patřících k teroristické síti; identifikace potenciálních kandidátů teroristické skupiny, “uvádí se v článku.

Článek vyvolal senzaci

Obsah stati v oficiální tiskovině Ministerstva obrany Ruské federace , komentoval vedoucí analytického oddělení časopisu „Vojáci Ruska“ («Солдаты России») Anatolij Matvijčuk. Řekl, že bojová parapsychologie „není fantazie“ a „v současné době se vyvíjí“.

„Bojová parapsychologie má opravdu právo na existenci. V období od 1960 – 1980 zaznamenala značný rozvoj. Její metodika byla vyvinuta sovětskou Akademií věd, ve snaze objevit fenomenální vlastnosti člověka. Skupina takových odborníků pracovala pod vedením generálního štábu ozbrojených sil SSSR. Dosažené výsledky byly úspěšné a existují pokusy o jejich aktivaci. Techniky byly testovány v horkých (tj. bojových) místech v Afghánistánu a ve Vietnamu, “řekl Matvijčuk.

Ale předseda komise pro boj s pseudovědou při prezidiu Ruské akademie věd, Jevgenij Alexandrov, řekl, že „bojová parapsychologie“ je výmysl a pseudověda.

„Taková díla (popisující vojenskou parapsychologii) skutečně existovala a byla vyvinuta, ale byly utajeny. Nyní znovu vycházejí na světlo. Ale stejně, jako v mnoha zemích světa, jsou takové studie vyhodnoceny jako pseudovědní, to vše je úplný nesmysl. Žádná parapsychologie vůbec neexistuje, je to pohádka.

Všechny řeči o přenosu myšlenky na dálku nemají vědecký základ, neexistuje jediný takový zaznamenaný případ, je to prostě nemožné. Je to jen způsob, jak vytěžit finanční prostředky ze státního rozpočtu. V Rusku to skončilo na počátku 21. století, když byla rozpuštěna vojenská jednotka č. 10003, včetně výzkumů takových pseudovědních jevů pro vojenské účely, “řekl Alexandrov.

Plukovník Poroskov hodlá uveřejňovat další materiály o kontroverzních tématech – o akustických, elektromagnetických zbraních, “páchnoucích bombách” a o “voják-čip.” Materiál v březnovém čísle je věnován tektonickým zbraním, které nařídil vyvinout už J.V. Stalin.

Nicméně Ministerstvo obrany RF oznámilo, že „probíhá vážný proces,“ tzn. kontroluje informace o „paranormálních vojenských tajemstvích“ po zveřejnění článku plukovníka Poroskova…

Kdo je Nikolaj Nikolajevič Poroskov?

Není to žádný fantasta. Narodil se v roce 1951, vystudoval Vyšší vojenskou leteckou inženýrskou školu v Tambovsku, a má další vyšší humanitní vzdělání. Sloužil v inženýrských i velitelských funkcích, pracoval v novinách 10. samostatné armády protivzdušné obrany v Archangelsku, v časopisu „Vestnik protivozdušnoj oborony“, kde byl starším vědeckým spolupracovníkem, a také pracoval v hlavních novinách ministerstva obrany „Krasnaja Zvezda“, jako redaktor oddělení – člen redakční rady. Poroskov se účastnil bojů v Abcházii, Tádžikistánu, Čečensku, Sierra Leone. Je držitel medaile „Za služby vlasti“ s meči.

Po odchodu z ozbrojených sil pracoval jako civilní dopisovatel několika ruských novin. Několik let pracoval v novinářském oddělení prezidenta RF. Navštívili více než dvacet zemí. Publikoval v mnoha ruských a některých zahraničních publikacích. Eseje autora jsou obsaženy v několika knihách. Je ženatý, má děti a vnoučata.