Duch odhalil vraha

Svědectví ducha přesvědčilo soudce a usvědčilo vraha
Rok 1897. Soudní dvůr v Greenbrier, Západní Virginie.

Obviněný vrah se usmál a věřil ve své osvobození. Zlomil krk své mladé ženě a zařídil to tak, aby ji našli jiní. Pak se však jeho tchýně postavila a všichni přítomní šokovaně sledovali, když vypovídala, jak k ní v průběhu čtyř nocí přicházel duch její dcery, aby odhalil hrozné detaily své vlastní vraždy.

Vrahův úsměv se rozplynul a on byl brzy odsouzen k tomu, aby prožil zbytek svého života ve vězení. Případ ducha z Greenbrier je jediný zdokumentovaný případ, ve kterém svědectví ducha přispělo k odsouzení vraha u amerického soudu.

Vražda se stala před více než stoletím. Obyčejní lidé, žijící ve venkovské oblasti, o kterých nevíme nic jiného, než to, co se zachovalo v soudních spisech.

Mladá žena byla Elva Zona Heaster, které se říkalo Zony; a její manžel, drsný hromotluk Erasmus Shue.

Rodiče Zony ho vůbec neměli rádi. Byl už dvakrát ženatý. Utratil většinu peněz z jeho prvního manželství, pobyl ve vězení pro krádež koně. Vědělo se, své manželky bije. Obecně se věřilo, že svou druhou manželku zabil, ačkoli nebyl nikdy obviněn.

Zona byla jeho třetí ženou. Shue často říkal, že doufá, že bude mít nakonec sedm manželek. Zona však pobyla v tomto svazku jen pouhé tři měsíce.

Jednoho dne Shue, pracující jako kovář, poslal chlapce do svého domu, aby přinesl nějaká vejce. Ten ale objevil tělo Zony na úpatí schodů.

K neštěstí přivolali místního lékaře. Dr. George W. Knapp Zonu dobře znal – léčil ji několik týdnů na stav zaznamenaný jako „ženské potíže“. To, co spatřil, bylo něco úplně jiného. Na krku našel modřiny. Jenže manžel Shue mu rozzlobeně zabránil v dalším zkoumání krku. Dr. Knapp uvedl příčinu smrti jako “chronická slabost”, což o týden později změnil na “porod”; a Zona byla pohřbena.

Nicméně, veřejného mínění, vedené matkou Zony Mary Jane Heasterovou, obvinilo manžela, že ji zavraždil. Mary Jane řekla krajskému státnímu zástupci, že se jí po čtyři noci zjevil duch Zony a odhalil, že byla zavražděna. Ale teprve když se prokurátor dozvěděl, že Shue zabránil doktoru Knappovi v provedení řádného ohledání mrtvoly, nařídil exhumaci a pitvu nešťastné Zony.

9. března 1897 vydaly místní noviny Pocahontas Times popis výsledků pitvy:

– zlomený krk a pohmožděná průdušnice
– na krku byly stopy prstů, které naznačovaly, že byla škrcena
– krk byl zlomen mezi prvním a druhým obratlem, vazy byly roztržené…

Shue byl zatčen a obviněn z vraždy Zony. O jeho obhajobě a odmítání obvinění bylo napsáno mnoho, ale není jasné, jak je to spolehlivé. Přepis soudního procesu byl ztracen, takže o tom, co bylo předloženo, je známo jen málo – s výjimkou jedné části.

Při procesu byla matka Zony, Mary Jane, vyslýchána, a byly zpochybňovány její zážitky o návštěvách ducha její dcery. Je o tom zmínka v místních novinách Greenbrier Independent dne 1. července:
Mary Jane: „Nebyl to žádný sen – vrátila se, a řekla mi, že je naštvaná, že nemá žádné maso uvařené k večeři… Čtyři noci; ale druhou noc mi řekla, že její krk byl u prvního kloubu stržen, a bylo to tak, jak mi řekla.“

Advokát: „A nebylo to sen založený na vašem zoufalém stavu mysli?“

Mary Jane: „Ne, pane. Nebyl to žádný sen, protože jsem byla tak vzhůru, jako jsem nyní … [Měla na sobě] ty šaty, ve kterých byla zabita, a když mě opustila, otočila hlavu a dívala se na mě, jako by chtěla, abych o tom všechno věděla.“

Právník: „Pak trváte na tom, že se vám při čtyřech různých příležitostech objevila jako tělo a krev?“

Mary Jane: „Ano, pane.“

Přes přesvědčení hromotluka Shue, že proti němu nejsou žádné přímé důkazy, toto strašidelné svědectví zvrátilo váhy spravedlnosti. Noviny Baltimore American to vyjádřily takto:

„Hlavním důkazem bylo, že tchyně pana Shue dosvědčila, že její dcera přišla k jako duch a řekla, že ji Shue zabil zlomením krku. Všechny ostatní důkazy byly čistě podružné.“

Svědectví ducha z Greenbrier, které přispělo k usvědčení vraha se stalo známým po celé Západní Virginii a vešlo do populární kultury. Vzniklo několik adaptací divadelních her, včetně muzikálu.

U hřbitova, kde je Zona pohřbena, je státní oficiální informační tabule s nápisem: “Jde o jediný známý případ, ve kterém svědectví ducha pomohlo odsoudit vraha.“

Podle:

  • Lyle, K. The Man Who Wanted Seven Wives: The Greenbrier Ghost and the Famous Murder Mystery of 1897. Charleston: Quarrier Press, 1999.