Případ víl z Cottingley

Snímky pořízené v letech 1917 a 1920 Elsie Wrightovou (16) a Frances Griffiths (10) v zalesněné oblasti severní Anglie ukazovaly tančící víly, se kterými se obě dívky přátelily.

V lesích Cottingley si obě dívky hrály u potoka a vyprávěly, že si hrají s vílami. Poté si vypůjčily otcův fotoaparát a udělaly řadu fotografií. Matka Elsie se zabývala okultismem.

V roce 1919 předložila Polly Wrightová příběh své dcery na konferenci Teosofické společnosti (1), esoterické organizace, založené Helenou Petrovnou Blavatskou (2). Zpráva zaujala Sira Arthura Connana Doyla (3), tvůrce Sherlocka Holmese a zastánce spiritismu. Spisovatel připravil článek o vílách pro vydání vánočního časopisu Strand (4).

Víly z Cottingley se staly novinářskou senzací.

Až fotograf Geoffrey Crawley (+2010) prokázal, že obrázky byly zfalšované – šlo o vystřižené siluety víl na špejlích, k čemuž se dívky i přiznaly. Víly vystřihly z dětské knihy z roku 1915 a nalepily na kartón.

Ale i když došlo k odhalení pravdy, mnozí to ani nechtěli přijmout, včetně Doyla. O příběhu napsal i knihu Tajemství víl (1921), ve které obhajoval pravost obrazů i příběhy dívek.

Odkazy 

(1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Teosofie 

(2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Helena_Petrovna_Blavatsk%C3%A1

(3) A.C. Doyle. CP. https://www.cestypsychotroniky.cz/index.php/2023/05/12/arthur-conan-doyle/

(4) http://www.strandmag.com/