Pozor na šarlatány!

Jak snadné a levné je zničit něčí život!

Kanadská olympijská judistka Kim Ribble-Orr se obrátila na policii, které sdělila, že její masér, Scott Spurrell, jí poškodil zdraví.

Trpěla silnou bolestí hlavy. Tento terapeut právě po několik víkendů absolvoval kurz čínské medicíny. Bez rozmýšlení řekl, že sníží bolest akupunkturou. Vpíchl jí 5 cm dlouhou jehlu do svalu mezi klíční kostí a žebrem.

Tento vpich razantně změnil život slavné sportovkyně. „Zničil jsi mi život,“ prohlásila v National Post. (1)

Ribble-Orr se začala ihned cítit velmi špatně. Bála se, že utrpěla pneumotorax (přívod vzduchu do prostoru mezi plícemi), ale terapeut řekl, že je to jen křeč a odeslal ji domů s tím, že pokud by se symptomy zhoršily, aby šla do nemocnice.

Druhý den musela na pohotovost s kolapsem plíce a musela tam zůstat dva týdny. Jedna z jejích plic funguje na pouhých 55%, a vyjde pouze několik schodů.

Samozřejmě, že se musela rozloučit se sportem a po zásahu samozvaného akupunkturisty jí zůstala obrovská jizva po celém levém boku do půli zad. Akupunkturista byl odsouzen soudem v Ontariu pouze na jeden rok odborné suspenze.

Jak snadné a levné je zničit něčí život!

Nebyl to první případ pneumotoraxu způsobený akupunkturistou. Již v roce 2000 výzkum v Japonsku ukázal, že 9% pneumotoraxu registrovaného v této zemi má svůj původ v této praxi. Další poškození touto metodou jsou synkopa, subarachnoidální krvácení, srdeční tamponáda a infekce. (2)

V roce 1997 herec Kevin Sorbo, velmi populární v roli Hercula v televizním seriálu, utrpěl aneurysma a tři tromby po zásahu nekvalifikovaného chiropraktika. O svých zkušenostech napsal knihu. (3)

Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, doufal, že si vyléčí rakovinu slinivky alternativními metodami. Nádor bylo možné odstranit s velkou nadějí na vyléčení. Když všechny alternativní pokusy selhaly, bylo už příliš pozdě. (4)

Australanka Penelope Dingle zemřela za strašného utrpení na rakovinu v roce 2005 poté, co se pokoušela léčit ji homeopaticky, namísto operací a chemoterapií. (5)

Herec Peter Sellers, představitel legendárního komisaře Cluseaua, mohl řešit své dlouhodobé srdeční problémy podstoupením operace bypassu. Odmítl a vydal se do rukou bezohledného podvodníka, který předstíral, že je „psychický chirurg“, a že herce vyléčí nekrvavým zákrokem, bez anestezie nebo jakýmkoliv řezem, na způsob tzv. „filipínských léčitelů.“ Sellers zemřel v červenci 1980, ve věku pouhých 54 let poté, co utrpěl infarkt. (6)

Zde jsou jen některé příklady toho, jak nebezpečné je věřit šarlatánům. Myslí jen na jediný přínos – ekonomický. Jejich vlastní.

Odkazy

(1) Blackweell, T.: Canadian Olympian’s ‚nightmare‘ after acupuncture needle collapses her lung. National Post, 4.7.2013. Internet: http://news.nationalpost.com/2013/07/04/judo-acupuncture-needle/
(2) How many fatalities has acupuncture caused? And are acupuncturists in denial? Edzard Ernst, 28.2.2013. Internet: http://edzardernst.com/2013/02/how-many-fatalities-has-acupuncture-caused-and-are-acupuncturists-in-denial/
(3) Sorbo, Kevin: True Strength: My Journey from Hercules to Mere Mortal – and How Nearly Dying Saved My Life. 2011. Internet: http://www.amazon.com/True-Strength-Journey-Hercules-Mortal/dp/0306820366
(4) Steve Jobsa zabila jeho viera v alternatívne terapie … KPUFO.EU/SK, 8.10.2011. Internet: https://kpufo.eu/sk/index.php/2011/10/08/steve-jobsa-zabila-jeho-viera-v-alternativne-terapie/
(5) Who was Penelope Dingle and why what happened to her matters. Steelclaws on Snake Oil, 5.4.2012. Internet: https://steelclaws.wordpress.com/2012/04/05/who-was-penelope-dingle-and-why-what-happened-to-her-matters/
(6) The Pointless death of Peter Sellers. Skeptical science, 3.1.2011. Internet: http://www.skeptical-science.com/critical-thinking/pointless-death-peter-sellers/