Byl člověk stvořen za pomoci genetického inženýrství?

Vědci připravují experimenty na změnu homo sapiens ze šimpanze
V seriózním vědeckém časopise Nature Reviews Genetics vědci nedávno vznesli velmi znepokojivou otázku: je možné geneticky modifikovat opici, pokud by do ní byly vloženy lidské geny? (1)

„Technicky to je dnes už možné,“ odpověděla jedna z autorů materiálu, profesorka Centra pro bioetiku a humanitní vědy při Universitě v Coloradu (USA), Jacqueline Glover. (2)

„Dnes už jsou dekódovány genomy člověka, šimpanze a opic makak rhesus.

Pracuje se na dekódování gorily, orangutana, paviána, kočkodana a lemura. Již brzy také budeme vědět, z čeho se skládal neandrtálec.

Taková databáze umožní sledovat evoluční změny v řadě lidoopů a vydělit specificky lidské geny.“

A zde, podle výzkumníků, může začít to nejzajímavější.

Pokud tyto jedinečné lidské „stavební kameny života“ se spojí s geny našich chlupatých předků, můžeme získat genetický „hybrid opice-člověk.“

Samozřejmě, nikoli pro zábavu.

„Budeme mít možnost prakticky zjistit, jakou roli při formování lidských vlastností hrál ten či onen gen,“ vysvětluje profesorka Glover.

„Můžete proto vypěstovat člověku podobného lidoopa, do kterého zavedeme genom lidských genů. Pak se můžeme zabývat tím, jaké změny nastanou v jeho těle.

Tak bude možné pochopit roli všech jedinečných lidských genů, a konečně se dozvědět, co dělá člověka člověkem.

Odkazy

(1) Coors, M.E., Glover, J.J., Juengst, E.R., Sikela, J.M.: The ethics of using transgenic non-human primates to study what makes us human. Nature Reviews Genetics 2010:11:658-662.
(2) http://www.ucdenver.edu/