Dají se duchové chytat jako ryby?

Zajisté ano. Alespoň tak to tvrdí zakladatelé V.T.P.J., tedy Vyšetřovacího týmu paranormálních jevů, Milan a Miroslav Přibylovi z Jihlavy. (1)

A jak se tedy takové ryby, tedy pardon – duchové – chytají? Je to snadné – tým, který vznikl v říjnu 2015, a zahrnuje asi desítku osob, vycestuje na nějaké místo, které je delší čas mediálně profláklé jako záhadné (třeba hrad Houska, hřbitov „bláznů“, apod.) a tam na různá nahrávací zařízení nahrává šum. Ten pak různě filtrují, potlačují šum a opět filtrují, až se z něj dá slyšet něco, co se může podobat nějakému slovu. Sláva! Duch se projevil!

Ale zvuky nejsou to jediné, s čím se V.T.P.J. setkává. Jsou to i duchové, kteří se projevují na dalších přístrojích, nebo i na fotografiích. Na jedny mají různé detektory změn elektromagnetického pole, na ty druhé stačí obyčejný fotoaparát.

A tak je jasné, že duchů se to na světě jen hemží a jen jen čekají na to, aby byli chyceni tímto týmem do jejich přístrojů.

Představu o „chytání duchů“ si uděláme z posledního videa skupiny. (2) Je jasné, že propagace musí být zajištěna a tak k tričkům s písmeny V.T.P.J. musí mít skupina i kanál na YouTube.

Penzión Nimrod, ubohá stavba, která přežila 2 světové války, nacismus i socialismus, nepřežila 15 let divokého kapitalismu. Je z něj ruina.

Skupina obsadí stavbu, nainstaluje kamery a spoušť v místnostech horlivě fotografuje. Pak následují dlouhé nudné záběry a duch se žádá, aby se projevil. „Hoď po nás něco!“ „Udělej rámus!“ „Pojď za náma!“ „Si budeme hrát na schovku nebo co?“

Duch se však neozývá. Následují další pokusy o komunikaci s dalšími přístroji. Ty občas místo šumu zachytí nějakou rozhlasovou stanici. Neozývá se však ani duch jakéhosi prý kdysi zazděného dítěte…

Nakonec se v okolí objevují oči toulavých koček nebo zajíců a světlo přilákala jakási noční můra. Aspoň něco…

Ale není třeba zoufat. Místo prý má svou „atmosféru“, a vše se prý ukáže až po „analýze“…

Co dodat?

Novodobý spiritismus, oděný do technického hávu moderního 21. století, zastřený působivým anglickým názvem EVP (Electronic Voice Phenomenon), má svá úskalí. (3)

Skutečnost, že v elektromagnetickém poli je dnes docela tlačenice, a že tak o různé umělé zdroje není v žádném případě nouze, náš paranormální tým neřeší.

Nikde také není psáno (kromě záběrů z filmu „Krotitelé duchů“, tedy filmové komedie), že by se duchové měli projevovat právě změnami tohoto pole a sledovat jejich přítomnost výkyvy nějakých ukazatelů na nějakých přístrojích.

Možná proto, že jsou k tomu dnes k dispozici příslušné přístroje a za rozumnou cenu.

O různých šmouhách a „orbech“ na fotografiích se nemá cenu vůbec zmiňovat, jejich vznik je dávno dostatečně vysvětlen. (4) (5)

Mezi další rozšířené pověry patří, že „duchové“ jsou primárně připoutaní k místu svého skonu. Skupiny spiritistů ale od nepaměti vyvolávali duchy, zemřelé kdekoli a kdykoli, v klidu svých salónů. Možná by poté naši Krotitelé duchů zjistili, že úplně ty samé výsledky s natáčením a dalšími projevy „duchů“ dosáhli doma, a nebo na místech, kde nikdy k žádným zvláštním ani tragickým událostem nedošlo.

Je také otázka, proč by se měl dát duch do komunikace s kdejakým buranem, což je asi nejdůležitější zjištění…

Odkazy:

(1) Někdo chytá ryby, my chytáme duchy. Jihlavské listy, 17.4.2016. Internet: http://www.jihlavske-listy.cz
(2) VTPJ: Nimrod. YouTube, 12.10.2016. Internet: https://www.youtube.com/watch?v=P3Z2zcFEh90
(3) Javůrek, F.: Záhadné zvuky ze záhrobí? KPUFO Brno, Internet: http://www.kpufo.cz/wbm/elfrx2.htm
(4) Je možné fotografovat duchy? KPUFO.CZ – záhady ve fotografii, 16.4.2015. Internet: http://www.kpufo.cz/oblasti/fot/index.php?option=com_content&view=article&id=650:je-mone-fotografovat-duchy-&catid=15:lanky-a-nazory&Itemid=32
(5) Co je orbs? KPUFO.CZ – záhady ve fotografii, 3.7.2016. Internet: http://www.kpufo.cz/oblasti/fot/index.php?option=com_content&view=article&id=679:co-je-orbs-&catid=15:lanky-a-nazory&Itemid=32