Jste nebo nejste „normální“?

Existuje souvislost mezi uměleckou tvorbou a duševními poruchami?
Vědci tvrdí, že našli souvislost mezi kreativitou a duševními poruchami. Psychicky zdraví lidé tvoří obtížněji.

Už staří Řekové upozornili na skutečnost, že kreativní lidé, jak se říká… nejsou zrovna v pořádku…

Na tutéž souvislost upozorňoval i William Shakespeare. Lord George Gordon Byron přímo prohlásil, že všichni umělci jsou blázni. A nyní vědci zjistili, že u tvůrčích jedinců je o 25% vyšší pravděpodobnost, že vlastní geny schizofrenie a bipolární poruchu.

Islandští vědci napsali v časopise Nature Neuroscience (1), že pravděpodobnost detekce schizofrenie a bipolární poruchy u básníků, spisovatelů, umělců, hudebníků atd. je o čtvrtinu vyšší než u farmářů, obchodníků a dalších osob, které fyzicky pracují.

„Aby bylo možné tvořit,“ – vysvětlil londýnskému vydání Guardianu Kari Stefansson (2), zakladatel a ředitel genetické společnosti DeCode z Reykjavíku – „je potřeba myslet jinak. A když myslíme jinak, začínají nás nazývat divnými, a dokonce i nenormálními.“ (3)

Islandští vědci analyzovali genetické a zdravotní informace 86 tisíc Islanďanů a dospěli k závěru, že geny, které zvyšují pravděpodobnost schizofrenie a bipolárních poruch, jsou u zástupců tvůrčí profese o 17% vyšší než u ostatních profesí.

Ověření teorie v širších databázích v Nizozemí a ve Švédsku potvrdilo doplnilo tuto statistiku. Bylo zjištěno, že pravděpodobnost nalezení mezi zástupci tvůrčích profesí odchylky v oblasti duševního zdraví, je téměř o 25% vyšší.

To znamená, že letité označení „šílený génius“ není vůbec od věci…

Odkazy

(1) Polygenic risk scores for schizophrenia and bipolar disorder predict kreativity. Nature Neuroscience, Internet: http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.4040.html
(2) http://www.decode.com/management/
(3) New study claims to find genetic link between creativity and mental illness. Guardian, 8.6.2015, Internet: http://www.theguardian.com/science/2015/jun/08/new-study-claims-to-find-genetic-link-between-creativity-and-mental-illness