Steve Jobse zabila jeho víra v alternativní terapie…

Steven Paul Jobs (1955-2011), často pouze Steve Jobs, byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let.

Web NaturalNews.com, propagující vše přírodní (1), přinesl článek o tom, že Steve Jobse zabila nikoli rakovina, ale radio a chemoterapie.

Hlavní vinu za jeho smrt dává konvenční medicíně.

Článek však zamlčuje jiná, a to dost podstatná fakta.

Rakovina slinivky břišní je obvykle fatální. Jen zřídka v rané fázi nádoru je takový ovladatelný a léčitelný. Problém je, že za normálních okolností, když už se nádor projeví, je už obtížné ho odstranit nebo léčit.

V říjnu 2003 byl při preventivní prohlídce Jobsovi objeven vzácný druh nádoru slinivky, který bylo možné léčit. Prognóza byla proto příznivá. Pokud by se Jobs podrobil okamžité operaci, většina takto léčených žije nejméně dalších 10 let po operaci.

Smrtící chybu člověka, který vyvolal revoluci v počítačové technice, oznámil až v březnu 2008 Peter Elkind v časopisu Fortune : „Ke zděšení svých blízkých, Jobs vůbec neuvažoval o operaci. Buddhista a vegetarián, generální ředitel společnosti Apple byl skeptický vůči konvenční medicíně. Jobs se rozhodl využít alternativní metody k léčbě své rakoviny slinivky břišní, a doufal, že se vyhne operaci pomocí speciální diety.“ (2)

Jobs, stejně jako mnozí jiní v podobných případech, místo spoléhání se na medicínu, se obrátil na šarlatány a pochybné metody a ztratil drahocenný čas k léčbě.

Odkazy

(1) Steve Jobs dead at 56, his life ended prematurely by chemotherapy and radiotherapy for cancer, 6,10.2011, Online: http://www.naturalnews.com/033793_Steve_Jobs_chemotherapy.html
(2) Peter Elkind: The trouble with Steve Jobs. 5.3.2008, Online: https://money.cnn.com