Proč máme velký penis?

Velký penis je produkt evoluce, kterou vyvolaly ženy.

Ano, mužství se stalo velkým, protože to tak chtěly ženy

Kdysi dávno…

Mimochodem, je lékařský fakt, že lidský penis, v jejich současné podobě, je mnohem delší, než je nezbytně nutné k plnění své biologické funkce. To znamená k oplození samičky. Proč se tedy penisy zvětšily? Tuto otázku si položili australští vědci z Národní university v Canbeře (Australian National University, Canberra) (1).

Dospěli k závěru, že prodloužení penisů způsobily ženy, které organizovaly přirozený výběr. Ženy si totiž vybíraly partnery k sexu přednostně s většími penisy. Probíhalo to tak po tisíce let, po mnoho generací.

U našich opičích předků byly malé penisy. I dnes obrovský gorilí samec se nemůže pochlubit nijakou výjimečnou velikostí.

Něco jiného je u Homo sapiens. Australští vědci tvrdí: ke zvětšení penisu došlo před vynálezem oblečení – v době, kdy každá žena mohla vidět velikost mužského přirození. Viděla a podle toho si mohla i vybrat. Podle nějakého, dosud neznámého důvodu si vybrala takového, kdo měl větší penis.

A tak probíhal stále stejný přirozený výběr, který vedl nakonec k aktuální velikosti. Bez toho bychom mohli zůstat s rozměry penisy třeba u gorily – tři cm při erekci.

A nyní?

Nejúžasnější věc, kterou australští vědci zjistili – starověký zvyk dávat přednost většímu penisu u žen zůstal. Alespoň na podvědomé úrovni.

„Atraktivita mužů je významně ovlivněna velikostí penisu,“ – říká šéf australského výzkumného týmu Dr. Brian Mautz, nyní pracuje jako evoluční biolog na Universitě v Ottavě (University of Ottawa, Canada) (2). – „Přesněji řečeno, zjistili jsme, že velké penisy ženy cení více než menší.“

K tomuto závěru dospěli díky 105 dobrovolnic, kterým na počítači ukazovali stylizované obrazy mužů – bez podrobností obličejů. Byly požádány, aby ohodnotily přitažlivost postav od 1-7. Figury se lišily výškou, proporcemi. Ale samozřejmě, měly penisy různých délek.

Takové figury hodnotily ženy v Austrálii. Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences

Výsledky prezentovali vědci v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (3): Většina žen si vybrala postavy s delšími penisy. Velikost mužů, stejně jako poměr šířky ramen a boků byly v preferencí žen až na dalších místech.

Mimochodem, podle Mautze, velmi velké penisy nebyly příliš populární. Stejně tak jako příliš malé.

Statistická analýza ukázala, že ženy preferovaly penisy o velikostech v klidovém stavu v rozmezí od 12,8 cm do 14,2 cm.

Pro srovnání, průměrná délka penisu je 9 cm.

Jaká je normální velikost?

Před dvěma lety web TargetMap.com, který se nazývá seriózním, zveřejnil údaje o průměrné délce penisu v různých zemích světa. Co bylo zdrojem, však není zcela známo, i když některé tiskové agentury uvedly, že globální průzkum penisů provedla Australská národní agentura pro zdraví a životní podmínky (Australian Institute of Health and Welfare – (4)

O rok později bylo potřeba aktualizovat data. Richard Lynn (5) z University v Ulsteru v Severním Irsku (University of Ulster, GB) (6) ve vědeckém časopise „Personality and Individual Differences“ (7) uvedl trochu jiné údaje.

Jak velké jsou penisy ve světě? Foto: TargetMap.com

Nejdelší (průměrné) penisy na světě (opět ve stavu erekce, samozřejmě), se mohli pochlubit muži v Kongu – 17,93 cm. Následují je muži v Ekvádoru 17,7 cm, v Ghaně – 17,31 cm, v Kolumbii – 17,03 cm, Maďaři – 16,51 cm… ČR – 14,17 cm… Konec tabulky uzavírají muži v Koreji – 9, 66 cm.

A obvod penisu je největší v Kamerunu (15,59 cm), v Beninu – 15,5 cm, v Ekvádoru – 15,29 cm… v ČR – 11,65 cm… nejmenší v Thajsku – 8,99 cm. Velikosti penisů ve světě jsou uvedeny v tabulce (8), (9).

Odkazy:

(1) http://www.anu.edu.au/
(2) http://brianmautz.weebly.com/
(3) http://www.pnas.org/
(4) http://www.aihw.gov.au/
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Lynn
(6) http://www.ulster.ac.uk/
(7) http://www.journals.elsevier.com/personality-and-individual-differences/
(8) http://www.everyoneweb.com/worldpenissize
(9) http://www.globalpost.com