Špatná paměť vody

Pouze jeden člověk na světě získal dvě Ig Nobelovy ceny (1), žertovné antiocenění za absurdní a nesmyslný výzkum.

Francouzský biolog Jacques Benveniste (1935-2006) (2), byl tak oceněn dvakrát – v roce 1991 (3) a 1998 (4). Poprvé za to, že voda má paměť a podruhé za to, že tyto vzpomínky mohou být přenášeny za pomocí telefonu a internetu.

Benveniste oznámil v časopise Nature (5) v červnu 1988, že voda je schopna si vzpomenout na přítomnost látky v ní rozpuštěné, i poté, co tam není ani molekula této látky. Biolog tvrdil, že jeho objev vysvětluje fungování homeopatických přípravků, v nichž není ani stopa účinné látky. Článek vyvolal bohatou diskusi. Poté tým odborníků, v čele s Johnem Maddoxem, ředitelem Nature – odcestoval k francouzskému vědci do laboratoře Národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum (INSERM) (6), aby následně zjistil závažné metodické nedostatky v dokladech, kterými podpořil neplatné unikátní výsledky. Dále zjistili, že několik členů týmu byli placeni laboratoří Boiron (7), francouzské nadnárodní společnosti na homeopatické přípravky. Od roku 1988 se řada vědců pokoušela opakovat pokusy J. Benveniste, ale bez úspěchu.

Biolog však v INSERM pokračoval ve svém výzkumu, jehož výsledky publikoval v méně důležitých časopisech, a vytvořil společnost Digitální biologická laboratoř (8). Firma se postavila do čela nového farmaceutického průmyslu, založeného na principu paměti vody a Benveniste zjistil, že vzpomínky na tyto látky ve vodě, mohou být přenášeny po telefonu. Z tohoto objevu vyplývá, že lékárny nebudou muset ukládat homeopatické léky, voda má dostatek paměti k tomu, aby požadované látky dostala za pomoci informací předávaných v telefonickém rozhovoru z příslušné laboratoře. Článek, který odhaluje svět tento impozantní nález, byl zveřejněn ve Věstníku alergie a klinické imunologie (9) v roce 1997, za což Benveniste získal svoje druhé „ocenění“ Ig Nobelovy ceny.

Odkazy:

(1) http://www.improb.com/ig/ig-top.html
(2) http://www.pensar.org/2005-01-pastillas-02.html, http://fr.wikipedia.org/wiki/Jacques_Benveniste
(3) http://www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html#ig1991
(4) http://www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html#ig1998
(5) http://www.nature.com/
(6) http://www.inserm.fr/
(7) http://www.boiron.es/
(8) http://www.digibio.com/
(9) http://www.jacionline.org/