Rozhodujte se s prázdným žaludkem

Je vědecky dokázáno, že ve stavu mírného hladu se lépe přemýšlí
Nizozemští vědci z univerzity v Utrechtu vyvrátil populární přesvědčení, že plný žaludek pomáhá k lepšímu, racionálnímu a rozumnému řešení problémů. Tvrdí, že mysl funguje lépe při prázdném a ne s plným žaludkem.

Účastníci výzkumu byli požádáni, aby nejedli před experimentem. Když přišli ráno do laboratoře, byli rozděleni do dvou skupin. Jedné skupině byla podána snídaně, a druhá zůstala hladová. Poté byli dobrovolníci, studenti ze stejné univerzity v Utrechtu, požádáni, aby provedli řadu testů, při kterých bylo nutné přijmout různá řešení.

Výsledky experimentu psychology překvapil. Ukázalo se, rychlá rozhodnutí přijímali účastníci druhé skupiny, tedy hladoví studenti. Kromě toho, byli nejen rychlejší, ale jejich rozhodnutí byla také praktičtější a rozumnější než sytí studenti. (1)

Také ve tmě se lépe přemýšlí

Kanadští vědci doporučují zhasnout světla, když potřebujete přijmout důležité rozhodnutí. Emoce, jak negativní, tak i pozitivní, jsou citlivější v jasném světle. Takové silné emocionální vnímání negativně ovlivňuje účinnost a nestrannost rozhodnutí. Jednoduše řečeno, při slabém světle nebo v úplné tmě, prochází hlavou, jak se říká, jasnější myšlenky. (2)

Takže, pokud potřebujete přijmout důležité rozhodnutí, víte jak postupovat…

Odkazy

(1) http://www.vegaschatter.com/story/2014/10/30/153753/80/vegas-travel/Should+We+Gamble+On+An+Empty+Stomach%3F+A+Study+Says
(2) (-r-): Ve tmě se lépe přemýšlí. Cesty psychotroniky, 11. 3. 2014