10 zajímavostí o zvuku

Kde se bere šum moře v mušlích, jak se zvuk mění na světlo, proč ze záznamu náš hlas zní jinak …?
Zvuk je první věc, se kterou se člověk setká, když se objeví na světě. A poslední věc, kterou slyší, když odchází. Avšak mezi prvním a druhým momentem projde celý život. A to všechno je postaveno na zvucích, tónech, řevu, hudbě, obecně – kompletní kakofonii zvuků.

Zde je deset nejzajímavějších fakt o zvuku

1. Jeho hladina se měří v decibelech (dB). Maximální prahová hodnota pro lidské ucho (než nastoupí bolest), je 120-130 decibelů. Smrt nastává při 200 dB.
• normální rozhovor – asi 45 do 55 dB.
• zvuky v kanceláři – 55-65 dB.
• hluk na ulici – 70-80 dB.
• motocykl s tlumičem – 85 dB.
• proudový letoun při startu – 130 dB.
• raketa – 145 dB.

2. Zvuk a hluk není to samé. I když obyčejným lidem se to tak jeví. Odborníci však mezi těmito dvěma pojmy vidí velký rozdíl. Zvuk – to jsou vibrace vnímané smysly zvířat a lidí. Ale hluk – to je chaotický mix zvuků.

3. Náš hlas ze záznamu je jiný, než se sami slyšíme. Proč? Je to divné, ale je to pravda. A problém je v tom, že když mluvíme, náš hlas je vnímán dvěma způsoby – zvnějšku (přes zvukovod, ušní bubínek a střední ucho) a vnitřně (přes tkáň hlavy, která zesiluje nízké tóny hlasu).
A při poslechu našeho hlasu ze záznamu se na vnímání podílí pouze vnější kanál.

4. Někteří lidé mohou slyšet zvuk při otáčení očních bulv. A také i svůj dech. K tomu dochází díky defektu vnitřního ucha, když je jeho senzitivita zvýšena nad normál.

5. Šum moře, který slyšíme z mořských mušlí, je jen zvuk krve proudící přes naše cévy. Stejný zvuk můžete slyšet, když dáte ucho k normálnímu šálku. Zkuste to!

6. I hluchý může ještě slyšet. Jen jeden příklad za všechny: slavný skladatel Beethoven, byl hluchý, ale mohl vytvořit velká hudební díla. Jakým způsobem? Poslouchal … zubama! Skladatel si přiložil ke klavíru jeden konec tyče a druhý konec stiskl do zubů – takže zvuk dosáhl vnitřního ucha, které měl skladatel zcela zdravé, na rozdíl od vnějšího ucha.

7. Zvuk může být převeden na světlo. Tento jev se nazývá „sonoluminescence.“ Vzniká, když se do vody ponoří rezonátor, který vytvoří sférickou ultrazvukovou vlnu. Ve fázi vzniku vlny velmi nízké frekvence vznikne kavitační bublina, která určitou dobu roste, a pak ve fázi komprese se rychle zhroutí. V tomto bodě se ve středu bubliny objeví modré světlo.

8. „A“ – je nejběžnější zvuk na světě. Je k dispozici ve všech jazycích světa, kterých je asi 6,5 až 7 tisíc. Většina lidí mluví čínsky, španělsky, hindsky, anglicky, rusky, portugalsky a arabsky.

9. Normální je, když člověk slyší měkce vyslovená slova ze vzdálenosti nejméně 5-6 metrů, (pokud se jedná o nízký tón). Nebo, z 20 metrů ve vysokých tónech. Máte-li potíže slyšet hovor ze vzdálenosti 2-3 metrů, nechte se vyšetřit audiologem.

10. Nelze si nevšimnout, že ztrácíme sluch. Vzhledem k tomu, že takový proces probíhá, zpravidla, nikoliv náhle, ale postupně. Při prvních příznacích lze situaci ještě napravit, když si člověk všímá, že něco není v pořádku. Ale když nastane nevratný proces, nelze dělat už vůbec nic.