Krvácející poltergeist?

V Dubnici, vesnici ve Vitebské oblasti u běloruského města Čašniki, v bytě důchodců, učitelů angličtiny, se udál na podzim 2004 pozoruhodný jev.
„Všechno začalo v úterý 19. října 2004 večer,“ říká Ludmila Pavlovna Šeremeťjeva, která bydlí ve dvoupatrovém domku. „Já se dívala na televizor, muž dřímal. Náhle vidím – krev pod divanem. Nejprve jsem si myslela, že mi teče krev z nějaké rány na noze, ale nikde jsem nekrvácela. Potom cosi zašumělo a vidím další louži krve. Udělalo se mi z toho zle. Vzbudila jsem Míšu, a toho to rovněž udivilo. A krev byla náhle všude – na stěnách, na chladničce, kapala z nohou stolu. Pozvali jsme sousedku, tak však zděšeně utekla.“

Krev, jak paní Ludmila vypověděla, se objevila poté, co se jakési šumění ozvalo přímo ze stěny. Potom na stěně vzkypěly celé bubliny a když praskly, krev se rozstříkla na všechny strany.

Celou noc manželé strachy nespali, stále slyšeli, jak v jednom a v druhém rohu bytu „šuměla krev“. Hned ráno paní Ludmila jela do Čašniki za pravoslavným knězem. Otec Vladimír posvětil celý dům a „krvácení“ přestalo. Ale 24. října 2004 začalo všechno znovu.

„Opravdu nevím, za co nás postihlo takové hoře,“ běduje paní Ludmila. Krev už ani neuklízí. Do domku míří řada zvědavců. Krev je všude. Teče ze stěn v tenkých stružkách. Ráno nachází stále nové a nové louže, na místech, kde je večer utírali. Objevila se i na půdě, na starém kufru. Je na dveřích, skříních.

V domě je mnoho ikon. Ale ani jedna z nich nekrvácí, ani jedna z nich není krví potřísněna…

Na první pohled se zdá, že takový neobvyklý případ se dosud nestal. Ale přece se událo několik případů :
V roce 1963, v osadě Martin v Massachussets, pan Francis Martin sledoval fotbal, když se ozval třesk. Ihned poté se z jednoho místa ve stěně vyřinula stružka vody. Poté však nastala celá potopa, z různých míst bytu tekly celé potoky. Voda tekla 20 sekund, aby po dvacetiminutové přestávce začala téct znovu.

Vody nateklo takové množství, že se rodina musela odstěhovat k matce pana Martina. Ovšem to je neuchránilo. K jejich údivu i zde ve všech místnostech brzy stála voda.

Místní instalatérské firmy provedly v obou domech kontroly vodovodních trubek. Vše bylo v pořádku. I když byl zavřen vodovodní rozvod, voda přesto tekla dále. (1)

Podobný případ se stal v jedné vesničce u Mělníka v polovině 90. let. Z jedné trubky, trčící ze zdi, začala téct voda a tekla několik dní. Tekla i přesto, že byla v celém domě zavřena voda. Když voda přestala téct, a trubka byla vybourána ze zdi, ukázalo se, že není na nic napojena. V domě se pak po několik let objevovaly záhadné fenomény, např. pršelo ze stropu. V bytě byli po několik dní ubytováni badatelé z KPUFO Mělník a byli přítomni několika případům, kdy se záhadně objevilo velké množství vody. Vše skončilo až po smrti staré paní, nejstarší obyvatelky starého statku. (2)

Devítiletý Eugenio ležel na podzim 1972 v nemocnici na Sardinii, v městě Nuoro, kde si léčil nemocná játra. Náhle kolem jeho postele začala ve velkém množství téct ze stěn voda. Pětkrát ho přemístili do jiného pokoje – voda se kolem něj objevovala vždy. (3)

Ale opravdový případ s krví se udál v roce září 1987. Vyprávění o „krvavém domě“ prošlo snad ve všech novinách v Americe. Paní Winstonová, sedmdesátiletá obyvatelka Atlanty ve státě Georgia, byla ve 23:30 probuzena podivným zvukem, který jí připomínal kapání vody ze střechy. Zjistila, že ze stěn v kuchyni, v pokoji, v ložnici teče krev, ze stropu mrholí krev. Společně se svým mužem Williamsem zde paní Winstonová žila již více než 20 let, a nikdy se zde nic anomálního neobjevilo. (4)

V srpnu 1985 Jean Mark Belmer, třicetiletý řidič náklaďáku, se svou ženou Lucy prováděl opravy v domě v Saint Quentin, v Pikardii ve Francii. V lednu 1986 na všech stěnách i střeše, kde Belmer pracoval, se objevily velké rudé kapky. Vše skončilo druhý den, ale v únoru se kapky objevily opět, a ve větším množství. Další týden policejní specialisté prohledali celý dům, s cílem najít příčinu tohoto jevu. Analýzy ukázaly, že jde skutečně o lidskou krev. Ale komu patřila a kde se vzala, to se ani policii nepodařilo objasnit. (5)

Na ulici Stachanovců č. 9, v Sankt Petěrburgu, v komunálním bytě se náhle objevila krev na stěnách i ve vaně. Objevovala se přímo před očima milicionářů, když je přivolali obyvatelé bytu. Analýza ukázala, že jde o lidskou krev, obohacená sírou a zinkem. Příčina se nikdy nenašla.

Jeden z nejzáhadnějších případů se stal v srpnu 1919. Tehdy se ze stěn i stropu domu protestantského duchovního Sventona Nowerse v Norfolku (Anglie) začala řinout opravdová nafta. Nejprve se lidé domnívali, že dům stojí na ložisku ropy, ale nafta byla už upravená, šlo o směs kerosinu a benzínu. Tok směsi byl – 1 kvarta (1,136 dm3) za 10 minut.

Podivný déšť poté v domě tekl třináctkrát. Dvakrát to byla voda, jednou metylalkohol a jednou santalový olej. Lidé probourali stěny – příčinu nenašli.

Další případ se stal v anglickém Lesteru v roce 1991. Celý rok rodina Bulterů prožívala drama z neustálého objevování nažloutlého slizu, který vytékal ze stěn. Analýza ukázala, že jde o moč jakéhosi savce, ale nikoli lidská.

Záhadné objevení červené tekutiny v bytech řešili badatelé KPUFO.

Jistí manželé z Plzně se brzy ráno vrátili domů ze zábavy a šli ihned spát. Po několika málo hodinách spánku zjistili, že celý byt je potřísněn zvláštní načervenalou, spíše rezavou, mazlavou tekutinou. Byla všude – na koberci, nábytku, i oblečení. Žena přešla do kuchyně, kde byly tytéž skvrny, ale již zaschlé. Když se vrátila do ložnice, skvrny za tuto krátkou dobu také zaschly. V bytě nikdo kromě obou manželů nebyl. Skvrny nebylo možné nijak vyčistit. Analýza ukázala, že jde o koncentrovaný roztok železa. V jiném případě se podobná červená barva objevila na svědcích, kteří ji objevili také po probuzení. (6)

Podobných případů badatelé KPUFO v ČR řešili celých deset.

Že jde o případy poltergeist, ukazuje další vývoj na místech těchto jevů. V krvavém bytě v Sankt Petěrburgu se začaly pohybovat předměty, stejně jako v mělnickém případě, i v Saint Quentinu. V těchto případech vše začalo objevením vody nebo krve, ale jsou i případy, kdy tomu bylo naopak.

V roce 2003 se v běloruském Bobrujsku, v Mogilevské oblasti, během projevů klasických jevů poltergeistu, se začala v bytě náhle objevovat voda ve velkém množství.

Bohužel nejsou plně známy výsledky dalších šetření ve většině „krvavých domů“. Jaké společné prvky lze z těchto kusých informací vysledovat?

Například skutečnost, že postižená rodina toku tekutin neuteče – jev se s nimi stěhuje k jejich přátelům, příbuzným. To je stejné i u jiných případů poltergeistu. Také to, že jevy se soustřeďují na osoby v pubertě, ženy v období menopausy, se potvrzuje i v případech „hydropoltergeist“. Zajímavé je, že jevu předcházel jakýsi zvuk – šum nebo třesk.

Je také zajímavé, že některé případy souvisí s nějakou nemocí. V případě paní Ludmily je nutné říci, že má tzv. bércové vředy, nohy měla ovázané obinadly. Občas z těchto ran krev prosakuje. Ovšem množství krve v jejím bytě vylučuje, že by mohlo jít o její krev. I když po shlédnutí fotografií a prozkoumání nových okolností lékaři sdělili, že bércové vředy mohou způsobit vystříknutí takového množství krve. Rána přitom vůbec nebolí, takže si pacient není ničeho vědom a může i vykrvácet.

 

Odkazy

(1) E. Randall Floyd: Was family’s home haunted by a water demon? AMERICAN MYSTERIES. Herald-Journal, Spartanburg, South Carolina, 11.9.1993, strana 48. Internet: https://news.google.com/newspapers?nid=1876&dat=19930911&id=JdYpAAAAIBAJ&sjid=I88EAAAAIBAJ&pg=6934,3847108&hl=en
(2) Dům strachu. KPUFO.CZ. Internet: http://www.kpufo.cz/wme/polt1.htm
(3) Stephen Wagner: Water, Water Everywhere… from Nowhere. Strange cases of water falling from clear skies and dry ceilings. Thoughtco, 30.6.2014. Internet: https://www.thoughtco.com/water-everywhere-from-nowhere-2593893
(4) Source of Blood in Atlanta House Still a Mystery.NY Times, 12.9.1987. Internet: http://www.nytimes.com/1987/09/12/us/source-of-blood-in-atlanta-house-still-a-mystery.html
(5) Maison qui saigne. Encyclopédie du Paranormal. Internet: http://www.paranormal-encyclopedie.com/wiki/Articles/Maison_qui_saigne
(6) Oranžová barva. KPUFO.CZ. Internet: http://www.kpufo.cz/wpm/barva.htm

Z materiálů běloruských badatelů (http://ufo-com.net/) a archivu KPUFO