Chiropraxe

Má řešit mnoho neduhů.

Tato metoda prý zmírňuje různá onemocnění, od bolesti zad, ischias, migrény, závratě, fibromyalgie, oční a krevní tlak a pomáhá s rehabilitací drogově závislých a sportovců, a přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Je to prostě „všelék“. Síla chiropraxe je v duševní síle a nemá vedlejší účinky jako léky.

Problém je v tom, že zlá oficiální medicína chiropraxi neuznává. O jakou metodu jde?

Chiropraxe byla vynalezena kanadským obchodníkem a včelařem Danielem D. Palmerem. Byl to vášnivý spiritista a v roce 1890 se začal věnovat tzv. magnetickému léčení.

Podle legendy vyléčil Palmer v roce 1895 z hluchoty domovníka Harvey Lillarda z Davenportu (Iowa) manipulací s jeho páteří.

Palmer z toho dovodil, že příčina hluchoty byla v tom, že mužova páteř nebyla v pořádku a poté, co dal obratle na místo, mužova hluchota pominula.

Postupem času došel duchovní léčitel k závěru, že choroby způsobují blokády v páteři, tzv. subluxace, čímž narušují tok životní energie, kterou nazval vrozenou inteligencí a tvrdil, že je připojena k univerzální inteligenci.

Dokonce i dnes, jeho podporovatelé říkají věci jako že „chiropraxe pomáhá vrozené inteligenci vyjádřit se, necháme-li ji protékat po celém těle„.

Palmer tak prohlásil, že objevil klíč ke všem onemocněním, napsal učebnici a otevřel školu.

Název „Chiropraxe“ vytvořil z kombinace dvou řeckých slov cheir a praxe, což znamená „dělat ručně“. Bez jakýchkoli důkazů Palmer prohlásil, že devadesát pět procent všech nemocí vzniklo vychýlením obratlů.

Pak se dokonce přirovnal k Ježíši, Mohammedovi a Josephu Smithovi (zakladateli mormonské církve).

Palmerův syn Bartlett Joshua Palmer (1882 – 1961) převzal chiropratickou školu a po otcově smrti rozšířil popularitu chiropraxe nákupem rozhlasových a televizních stanic k jeho podpoře.

Palmerova vitální energie je nezjistitelná.

Chiropraxe je tedy stejně účinná jako svěcená voda, ale je i mnohem nebezpečnější. Na rozdíl od tvrzení, že vyléčí téměř všechno, nejen že nevyléčí nic, ale také vedlejší účinky náhlé manipulace s páteří mohou být hrozivé.

  • „Chiropraktické manipulace krku přináší riziko roztržení vertebrální tepny vedoucí do mozku, což způsobuje mrtvici nebo tranzitorní ischemická ataka. I když riziko je nízké, stává se to, a lékaři a pacienti by měli být vědomi toho, že manipulativní terapie páteře je rizikový faktor, vzácný, ale přece jen možný, pro nástup mrtvice,“ říká Howard Kirshner z Vanderbilt Kennedy Center (USA). (1)

Je „více než 500 v literatuře zdokumentovaných případů pacientů, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu po manipulaci s krční páteří u chiropraktika a mnozí z nich později zemřeli,“ sdělil v dubnu roku 2012 Edzard Ernst, lékařský odborník na alternativní terapie.

V roce 1997, například, herec Kevin Sorbo (2), velmi populární v roli Hercula v televizním seriálu, utrpěl aneurysma a tři tromby po zásahu chiropraktika, který mu manipuloval s krční páteří. Své utrpení popsal v roce 2011 v časopisu Neurology New.

  • „Máme zprávy ve vědeckých časopisech o brániční paralýze, vzniklé jako následek manipulace krční páteře chiropraktikem, máme řadu knih o chiropraxi z pohledu jejich obětí (3), existuje organizace obětí chiropraxe ve Velké Británii (4), kde sdělili hrůzostrašné případy, jako je únik mozkového kmene v důsledku chiropraxe nebo bilaterální disekce vertebrální tepny v důsledku působení šarlatánského chiropraktika), a dokonce i prohlášení konsorcia, skupiny 100 kanadských lékařských výzkumných pracovníků, kteří při studii 65 mrtvici zjistili, že téměř třetina z nich měla svůj původ v chiropraxi“, varuje novinář Mauricio José-Schwarz. (5)

I když některé manipulace jsou u určitých onemocnění pohybové soustavy skutečně účinné, chiropraktickými metodami není možné léčit orgánové, natož potom infekční nebo nádorové choroby. Taková tvrzení jsou sprosté podvody.

Odkazy

(1) http://kc.vanderbilt.edu/site/people/1473/kirshner-howard.aspx
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Sorbo
(3) http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/BookContents/cv.html
(4) http://www.chirovictims.org.uk/
(5) http://charlatanes.blogspot.com.es/2005/01/palmer-la-quiroprctica-y-sus-vctimas.html