Co se děje při chůzi po žhavém uhlí?

Nová studie, vycházející z přímého zkoumání těch, kteří prošli po žhavém uhlí, odhalila zajímavé souvislosti, které korespondují se závěry předchozího článku. (1)Chodit po žhavém uhlí, a neutrpět vážné popáleniny je opravdu mimořádný výkon: chce to jít pevně a rozhodně bez zastavení středem pásu ohně.

Tep srdcí těch, kteří jdou po žhavém uhlí, je synchronizován s tepem jejich příbuzných a přátel, kteří jsou přítomni, ale nikoli s těmi, kteří chůzi vidí, ale nejsou přítomni.

Říká to studie, zveřejněná v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). (2)

Výzkum pod vedením dánské neuroložky Ivany Konvalinka (3) ukazuje, že existuje druh synchronizovaného buzení mezi členy skupiny, ačkoli mezi nimi není žádná synchronní akce.

Na rozdíl od průvodů, písní a tanců skupiny, rituální chůze po žhavém uhlí znamená, že jen část skupiny provádí akci, zatímco zbytek se zúčastní jako diváci.

Výsledky zveřejněné PNAS ukazují, že dokonce dochází k emocionální a fyzické synchronizaci mezi dvěma podskupinami lidí, přecházející přes žhavé uhlíky, které často vedou k relativnímu přenosu mezi členy jejich rodiny a přáteli, kteří je vidí je jít naboso na žhavé uhlí.

Konvalinka, výzkumný pracovník na University of Aarhus a její kolegové vybrali pro ověření hypotézy, že jde o druh synchronizované aktivizace, která může být detekována fyziologicky, slavnost v San Pedro Manrique (Soria) ve Španělsku. (4)

O půlnoci na 23. června, při svátku El Paso del Fuego, vesničané prochází uličkou po žhavém uhlí o délce sedmi metrů s povrchovou teplotou 677°C, před asi 3000 diváky. Aby mohli vědci testovat hypotézu experimentálně, vědci se rozhodli měřit srdeční frekvence chodců i veřejnosti. Dospěli k překvapivým výsledkům.

Během oslavy letního slunovratu v San Pedro Manrique, výzkumníci zaznamenávali srdeční činnost dvanácti čidly – u devíti diváků, nějak spřízněných s chodci a u sedmnácti dalších členů veřejnosti bez jakékoli vazby s chodci po žhavém uhlí.

Každý měl připojená čidla, měřící srdeční frekvence a odesílající data každých 5 sekund. Vědci zjistili, že srdeční rytmus prvních chodců a jejich příbuzných a přátel byly synchronizovány před, během a po procházce na žhavém uhlí, ale to nebyl případ turistů, kteří neviděli rituál.

Data ukazují soudržnost skupiny, a podporující sociální rituály, jež vyžadují, aby všichni členové skupiny se aktivně podíleli na obřadu.

„Je to jen studie, ale je to velká studie,“ řekl The New York Times psycholog Michael Richardson z University of Cincinnati. A antropolog Richard Sosis z University v Connecticutu, považuje výsledky za „velmi vzrušující“, protože to odporuje představě, že rituály fungují pouze na podporu soudržnosti skupiny, pokud si účastníci jen vyměňují pohyby, písně a rytmy. (5)

Odkazy

(1) Chůze po žhavém uhlí. ZAZ, Cesty psychotroniky, Internet: 
(2) https://www.pnas.org/
(3) http://www.au.dk/en/about/organisation/staffdir/?inputSearch=konvalinka
(4) http://es.wikipedia.org/wiki/San_Pedro_Manrique
(5) http://www.nytimes.com/2011/05/03/science/03firewalker.html?_r=1&