Případ Bohučovice

Jeden z nejzajímavějších případů spontánní psychokinese a dalších jevů, se odehrál v polovině 80. let v moravské obci Bohučovice.
V jednom ze zdejších stavení se nejprve začaly na různých místech odlupovat tapety – rolovaly se do ruliček, ovšem spodní vrstva s lepidlem zůstávala na zdi. Nástěnné hodiny, třikrát pečlivě zavěšené, vždy znovu spadly. Pak už je obyvatelé domku nechali na podlaze, kde se podle jejich svědectví několikrát samovolně přemístily. Sám od sebe se posunul i příborník, prádelník či stůl a opadávaly kachlíky zpoza kamen. Obyvatelé s hrůzou zpozorovali, že na jednom z vnitřních oken se objevil kulatý otvor jako po průstřelu, okno se ovšem nerozsypalo. Navíc vnější okno zůstalo neporušené, přestože bylo také zavřené. Kulatý otvor měl ve dně i porcelánový hrnek vytažený z kredence. Mosazný tác ležící na stole před činovníky MNV, kteří byli k záhadám přivoláni, s řinčením zmizel a objevil se za jejich zády. Letět jej ale neviděli.

Bylo zjištěno, že v době těchto úkazů nedošlo na místě k seismickým otřesům a neprobíhaly ani odstřely ve vzdáleném lomu, které by snad mohly některé jevy vysvětlit.

Situace vyvrcholila, když na dvaceti místech v domě během půl hodiny spontánně hořelo. Otoman byl propálen takovým způsobem, že případný žhář by musel škrtnout sirkou uvnitř. Z ohořelého prádelníku byl vytažen složený ubrus, jenž vypadal nepoškozeně, ale po jeho rozložení se zjistilo, že je uprostřed propálený. Dubový stůl měl rovnoměrně opálený jeden roh, jako by ho někdo obešel s autogenem. Během deseti minut mezi dvěma otevřeními dvířek ledničky hořelo i v ní. Otec rodiny chtěl nabídnout kriminalistům, kteří na místo dorazili, pohoštění. Z lednice však vyndal ohořelý salám.

Kriminalisté za původce prapodivných jevů označili jedenáctiletého chlapce, jenž v domě s rodiči a dědečkem bydlel a byl přítomen těmto jevům. Dítě, které na sebe tak údajně chtělo upozornit, bylo internováno na psychiatrii. Veškerý komplex jevů nebyl v silách dospělého, natož dítěte.

Krajský tajemník KSČ měl tehdy prohlásit, že před sjezdem strany nedovolí ve svém kraji strašení, a případ se ututlal. A vysvětlení psychotroniků? Podle nich jevy způsobovala matka, jež měla kvůli mnoha příkořím, domnělým i skutečným, nevyslovený, ale stále narůstající vztek na svého tchána, aniž si to uvědomila. (Ke všem jevům také došlo v místnostech, které obýval on.) Psychický přetlak byl příčinou spontánní psychokineze.

Čtěte dále : Rejdák, Z. – Drbal, K.: Perspektivy telepatie. Eminent, Praha 1995 (rozšířené vydání z r. 1970)

Film : (archiv KPUFO)

Zdeněk Rejdák, https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Rejd%C3%A1k