Zpátky do trenek

Vědci zkoumali vliv spodního prádla na mužské reprodukční funkci

Svobodu varlatům!

Proč příroda umístila varlata mimo tělo muže? Aby varlata byla přirozeně chlazená, neboť tvorba spermií vyžaduje o 1,5 – 2 stupně nižší teplotu, než je teplota v těle. A jak vědci zjistili, chlazení šourku zvyšuje kvalitu spermií, a naopak – zvýšená teplota je snižuje.

Obr. Těsné spodní prádlo mužům škodí

Může muž přispět ke zlepšení kvality spermií, vytvářením příznivých podmínek pro svá varlata? Alespoň dočasně? Například nošením jiného spodního prádla? Tyto otázky si položil Allan Pacey, profesor andrologie na univerzitě v Sheffieldu (Sheffield University). (1) Najít odpověď pomohlo 500 dobrovolníků mužského pohlaví, které sledoval více než rok a hodnotil kvalitu spermií.

Výsledky pozorování vědec porovnal s kolegy z Americké společnosti pro reprodukční medicínu (American Society for Reproductive Medicine) (2), na konferenci v Baltimore v Marylandu.

Experimenty prokázaly: u mužů, kteří chodí spát nazí, se kvalita spermií zvyšuje. Je o 25 procent lepší než ti, kteří spí v pyžamových kalhotách, zejména pak v těsnějších.

„Muži se mohou skutečně mohou stát plodnějšími, pokud si vyberou správné spodní prádlo,“ ujišťuje vědec.

Z hlavního vědeckého zjištění ale vychází i vedlejší poznatky. Je zřejmé, že těsné, obepínající kalhoty mají nepříznivý vliv na spermie, a tedy i na mužskou reprodukční funkci. Přispívají k přehřátí varlat.

Muži musí v zájmu zachování rodu opustit úzké kalhoty za širší. Potence může, ale nemusí být spojena se stavem varlat. Ale drtivá většina mužů, kteří nemají znalosti o této termoregulaci, i nadále nosí „špatné“ kalhoty. Ničí si vlastní spermie.

Jak to všechno začalo

Kvalitu semene charakterizuje počet spermií a jejich pohyblivost. A oba faktory u současných mužů klesají. Genetický defekt se zvětšuje. Dříve se lékaři domnívali, že významné změny se ve spermiích začnou projevovat ve 40 letech. Nyní se prahová hodnota snížila o 5 let.

Jak prokázaly výzkumy, které provedl Bronte Stone (3) s kolegy z laboratoře reprodukční techniky v Los Angeles (Reproductive Technology Laboratories in Los Angeles) (4), spermie se začínají zhoršovat od 35 let věku. Prokázaly to analýzy 5081 dobrovolníků ve věku od 16 do 72 let. Že by nešlo o to, jaké slipy nosí?

Obr. Vědci se obávají o kvalitu spermií moderních mužů: nízký počet spermií, a pomalý pohyb

Kolegové Stone z Harvardské university poukazují na další možné příčiny „reprodukčního poškození.“ Na spermie má vliv i nadváha muže. Čím je muž tlustší, tím horší je koncentrace spermií. Podobný účinek má i televize a pití coca-coly. Těm, kteří sledují TV více jak tři hodiny denně, se může počet spermií snížit téměř o polovinu. A u fanoušků sladkých nápojů skoro na třetinu.

Takže, pokud chcete maximalizovat své mužské schopnosti, pak nenoste těsné kalhoty, nepijte kolu a omezte vysedávání u televizoru nebo počítače. Také to nepřehánějte s vyhříváním sedadel v autě.

Staré přísloví „Drž žaludek v hladu a varlata v chladu“, se tak potvrdilo vědeckým výzkumem.

Odkazy

(1) Allan Pacey – https://www.shef.ac.uk/humanmetabolism/people/pacey
(2) https://www.asrm.org/splash/splash.aspx
(3) http://californiafertilitypartners.com/about/bronte-stone-md-los-angeles/
(4) http://californiafertilitypartners.com/