Jak je to se zázračnými lektvary?

Na jaře roku 2008 odezněla v rámci pořadu TV Nova “Na vlastní oči“ reportáž,

ve kterém jeho redaktorka pátrala po původu a účinnosti jakýchsi zázračných krystalků, které podává svým klientům jistý léčitel z Rakovnicka. Krystalky byly dány na rozbor, který ukázal, že jde o obyčejný cukr.

Pan léčitel si poté vcelku oprávněně stěžoval v tisku a na internetu na skutečnost, že byl natáčen skrytou kamerou, a že tedy sdělené informace byly vytrženy z kontextu. Protože ale ve svém dopise neobjasnil podstatu působení svého léčebného prostředku, požádal ho o to náš Klub psychotroniky a UFO, o.s.

Bylo nám sděleno, že jde o starý rodinný recept, jehož podstatu lze pochopit až po mnohaletém studiu alchymie. Zmíněné krystalky prý „bezpečně léčí téměř všechny známé infekce, a to řádově ve dnech až týdnech.“ Což je tvrzení, které se dá velmi snadno ověřit laboratorně.

Vyzvali jste tedy pana léčitele, aby to, co tvrdí, dokázal v praxi. Navrhli jsme, aby byla účinnost krystalků testována na dvou různých odborných pracovištích, např. na lékařské fakultě UK v Plzni, a celý pokus by byl pod kontrolou už nikoli skrytých kamer, ale oficiálně.

Pan léčitel samozřejmě takovou zkoušku odmítl – jak jinak. Nelze ho k tomu nutit. Avšak ukázal, jak to s takovými zázračnými léky obyčejně bývá. Pokud se požaduje prověření, bez zbytečných povídaček o tajemných energiích, padne zpravidla kosa na kámen. Ostatně má úplnou pravdu – recepty na zázračné prostředky jsou skutečně velmi staré – patří do výbavy šarlatánů všeho druhu od nepaměti.

A na závěr pár rad pro ty, kteří navštěvují kteréhokoli léčitele :

  • – neexistuje žádná tajemná energie, za kterou byste měli platit horentní sumy kromě té, která vám jde ze zásuvky. Žádná tajemná energie, kterou vládnou různí šarlatáni a snaží se vás ohromovat jejími možnostmi, nebyla dosud objevena.
  • – tajemný lék, který léčí všechny nemoci, funguje pouze v řečech zázračných léčitelů, nikde jinde.
  • – pokud někdo tvrdí, jak je jasnovidný, ať to předvede na něčem, co si můžete okamžitě ověřit – ať sdělí, jakou nemoc jste prodělali před 10 lety, nebo kolik peněz máte právě v kapse. Tvrdí-li, jak něco krásně funguje, léčí, vyzařuje, apod. ať to dokáže. Bude-li se vyhýbat takovým zkouškám, vymlouvat na různé negativní vibrace, energie, které takovým zkouškám údajně brání, apod., jde zajisté o podvodníka.
  • – chodíte-li k léčiteli, trvejte na zásadě, že zaplatíte až tehdy, až dojde k vyléčení. To byla zásada starých, poctivých léčitelů, kteří měli své zaměstnání a z neštěstí jiných se neobohacovali.
  • – to co uzdravuje, jsou síly vašeho organismu, které se podaří nebo nepodaří vybudit. Množství peněz na tom nic nezmění.