Vztah výsledků průzkumu psychotroniků a geofyziků

V létech 1989-1990 probíhal výzkum rotundy ve Znojmě, za přispění i psychotroniků.

I když se závěry exaktního výzkumu s psychotroniky rozcházely, souběžný průzkum byl velmi zajímavý. Z článku (1) vyjímáme:

Vztah výsledků průzkumu psychotroniků a geofyziků

  • „Summou pravili, že ve světě ničeho není, čeho by se oni doměřiti nemohli, ale já, trochu se na jejich řemeslo podívaje, shledal jsem, že více pochluby než potřeby bylo.″ (J. A. Komenský)

Je třeba konstatovat, že v případě rotundy nenastala mezi dvěma typy výsledků žádná shoda. Samozřejmě, že jsme si v rotundě vyzkoušeli virguli a některé anomálie také „zaregistrovali″. Při jejich porovnání s výsledky geofyziky a následného odkrytí podlahy se ukázalo, že proutek „reagoval″ především na část kabelu zapomenutého v betonovém loži podlahy a dále na fyzikální změny vlastností hornin. Ty potvrdila i karotážní měření.

Ve skalním podloží rotundy dochází ke změnám v radioaktivitě hornin, jejich měrného elektrického odporu, susceptibility, objemové hustoty a seizmických rychlostí v rozsahu, který je geofyzikálními metodami běžně registrovatelný. Tím existuje řada příčin pro změny fyzikálních polí. Dutina sice je svými fyzikálními vlastnostmi velmi významnou a kontrastní anomálií (záleží samozřejmě na její velikosti a vzdálenosti mezi ní a měřickým bodem, ve kterém fyzikální pole měříme). Nicméně geofyzikálními metodami ani následným vrtným průzkumem nebyly dutiny potvrzeny. Měření ve vrtech snižovala právě výše popsanou geometrickou závislost měřené veličiny na vzdálenosti od anomálního zdroje. Ani tyto metody přítomnost dutiny nepotvrdily.

Z našeho pohledu se řada dalších indikací pomocí virgule ztotožňovala s petrofyzikálními změnami. Zdá se, že v citlivé době, kdy rotunda měla posloužit jako důkaz převratných teorií o dějinách našich zemí, byly neopodstatněné interpretace a závěry „psychotronického″ průzkumu využívány jako podklady pro zásadní argumentaci. Ještě r. 1990, kdy tehdejší pracovníci Geotestu a Geoindustrie obhajovali výsledky průzkumu na veřejné, mimochodem velmi emotivní, odborné přednášce ve Znojmě, byli obviňováni z falšování výsledků průzkumu a záměrného vychylování vrtů, aby nebylo objeveno “zlaté vejce″, o kterém řada lidí „jednoznačně ví″, že je pod rotundou skryto. A tak ani to, že se na průzkumu podílely zcela nezávislé organizace, pražské právě tak jako brněnské, a že řada metod byla měřena zcela nezávisle a k jejich porovnání jsme se díky tomu, že projekt řídilo vedení muzea, dostali až po ukončení jednotlivých etap a předání výsledků, nepomohlo horkokrevným zastáncům pokladů a hrobů k zamyšlení nad stavem věcí. Dávno před r. 1989 existovala pracoviště zaměřená na psychotroniku, která byla státem a jednotlivými funkcionáři významně podporována, a to až do té míry, že jsme měli dojem, že je tento obor zcela postaven na základech marxizmu–leninizmu. A v oné materialistické a údajně racionální atmosféře byly výsledky metod, jejichž teorie oscilovaly kolem postavy bývalého ministra školství, přijímány se vší – i stranickou – okázalostí.

Jsme přesvědčeni, že snad v době 770. výročí, které Znojmo letos oslaví, budeme schopni respektovat fakta týkající se rotundy sv. Kateřiny taková, jaká jsou: v podloží rotundy nejméně do šesti metrů není žádný hrob ani chodba.

Zdroj:

Höschl, V. – Kovárník, J. – Bílý, M. – Puffr, M.: Geofyzikální průzkum románské rotundy sv.Kateřiny ve Znojmě. K výročí 770 let města Znojma. Vesmír 75, 436, 5. 8. 1996, 1996/8. In: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1996/cislo-8/geofyzikalni-pruzkum-romanske-rotundy-sv-kateriny-ve-znojme.html