Noční halucinace

„Myslím, že jsem nikdy nezažil větší strach.

Nevím, jak dlouho to trvalo, ale jistě to bylo několik sekund.

Stalo se tak v Bilbau v malém domě mých rodičů. V té době nás tam žilo sedm – mí rodiče, mé dvě sestry, moje babička, můj bratr a já, a tak večer a v noci se přirozeně běžně často chodilo na záchod.

Byl jsem v posteli a můj bratr spal. Ležel na pravém boku, když jsem se na něj podíval a ve směru pohledu jsem viděl, že dveře byly pootevřeny asi na 45 stupňů.

Najednou se ve dveřích objevila silueta lidské postavy. Myslel jsem si, že je to můj otec, který šel do koupelny a šel se podívat, zda spíme.

Ale nebyl to můj otec. Postava vstoupila do místnosti a pomalu kráčela k mé posteli. Byl to muž. Slyšel jsem jeho kroky a, jak se blížil, jsem viděl velký nůž v jeho pravé ruce.

Snažil jsem se něco říct; ale nemohl jsem mluvit. Snažil jsem se pohnout; ale byl jsem jako ochrnutý. Můj bratr spal hluboce, nevnímal. Stín přišel ke mně a zvedl nůž k bodnutí. Stále jsem se nemohl pohnout; ani křičet. Nůž se přiblížil ke mně, a když jsem už cítil ostří na mé hrudi, návštěvník byl pryč. Z mých úst vyšel jen sten a já se mohl konečně pohnout. Byl jsem promočený potem. Byl to výplod mé představivosti.

Bylo mi tehdy 19 nebo 20 let.

Až později jsem se dozvěděl, že jsem zažil hypnagogickou halucinaci neboli hypnopompic.“ (1) (2)

V časopise The MUFON UFO Journal v čísle 162 (srpen 1981) vyšel článek “Imagery and close encounters” (Obrazy a blízká setkání) a byl podepsán Keithem Basterfieldem. Jde o časopis Mutual UFO Network (MUFON), organizace, založené v roce 1969, která je jednou z nejstarších organizací pro studium UFO na světě.

Basterfield v The MUFON UFO Journal navrhl, že hypnagogické vize – ke kterým dochází mezi bděním a spánkem – a hypnopompické vize – ke kterým dochází mezi spánkem a bděním – by mohly vysvětlit stovky případů v ufologické literatuře.

Další badatelka Susan Clancy (3) ukázala, že tyto halucinace jsou původem jevů, jako jsou mimozemské únosy, mimotělní a další mimořádné zážitky.

Oliver Sacks (4) v knize „Halucinace“ (2012) se ptá, „do jaké míry halucinační zážitky daly vzniknout našemu umění, našemu folklóru a dokonce našemu náboženství“, včetně všech druhů přítomnosti, od démonů po mimozemšťany.

Vězte, že pokud zažijete něco podobného, jde s největší pravděpodobností hypnopompická halucinace. Probudíte se uprostřed noci a váš mozek si s vámi zahrává. Spánková paralýza, dočasná neschopnost pohybu.

Ať vám jsou tyto „ufologické poznatky“ ku prospěchu – zachrání vás před přesvědčením, že vás tu noc něco navštívilo, když jste spal. Jinak byste mohli skončit u nějakého bezskrupulózního hypnoterapeuta, který by vás podle svých sklonů mohl přesvědčit, že se před vámi objevil návštěvník z jiného světa, démon nebo jiná nadpřirozená bytost.

Odkazy

(1) http://www.wikiskripta.eu/
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Hypnopompic
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Clancy
(4) https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks