Hrozí vám infarkt?

Čtyři vnější příznaky
S věkem srdce není zdravější. Stejně jako vzhled jeho majitele. Ale jak je spojeno jedno s druhým?  Nemůže zrcadlo přinést užitečné informace?

To jsou otázky, které si položili dánští odborníci, když shrnuli výsledky 35 let různých výzkumů.

Výsledky svých zjištění uveřejnili na setkání Americké asociace nemocí srdce (American Heart Association’s Scientific Sessions 2012). (1)

Ukázalo se, že existují čtyři příznaky, velmi zřetelné známky, které oznamují: s největší pravděpodobností zde existuje závažné narušení činnosti srdce. V krajném případě – přímo ohrožuje člověka.

Tyto známky jsou: tukové váčky na očních víčkách, ochablé ušní boltce, pleš na temeni a ustupující vlasové linky na skráních.

Podle slov vedoucí výzkumu Anne Tybjaerg-Hansen (2), profesorky biochemie na univerzitě v Kodani, u lidí se všemi čtyřmi znaky nebo dokonce jen se třemi z nich, se riziko srdečního infarktu v příštích 10 letech zvyšuje o 57 procent ve srovnání s těmi, kteří ve stejném věku takové známky nemají. A chronické srdeční choroby se vyskytují s takovými znaky o 39 procent častěji.

Nejhorším znakem jsou kruhy kolem očních víček. Jde o nejjistější znamení blížící se choroby srdeční (35 procent z 57), a to jak u mužů, tak i u žen.

U mužů je zase nejzřetelnějším znakem ustupující vlasová linka na spáncích (40 procent z 57). Stručně řečeno, pokud to zaznamenáte, navštivte okamžitě lékaře.

Dánské výzkumy začaly v roce 1976. Bylo prověřeno 11.000 lidí ve věku 40 let a výše, u kterých byly nalezeny všechny tyto příznaky přibývajícího věku. Lékaři pak sledovali zdraví pacientů, a zaznamenávali vývoj srdečních onemocnění, záchvaty a infarkty. Po 35 letech výsledky shrnuli.

Zajímavé je, že nejčastější příznaky stárnutí – vrásky a šediny nejsou spojeny s srdečním onemocněním.

Odkazy

(1) American Heart Association (AHA) 2012 Scientific Sessions (medscape.com) 

(2) ESC 365 – Professor Anne Tybjaerg-Hansen (escardio.org)