Oheň, který nikdo nezkrotí

Oheň – poltergeist

Rodina Saavedrových z Panamy postihl v jejich domě podivný a nevysvětlitelný jev. Jednoho odpoledne, když Diana Saavedrová vyměňovala svému osmiměsíčnímu dítěti plenky, ucítila kouř. Otočila se a uviděla malý, červenomodrý plamen v koutě pokoje. Rychle běžela do kuchyně pro vodu, vychrstla ji na oheň, ale plamen přeskočil na křeslo a z křesla na knihovnu. Pak náhle uhasl. Zůstala po něm jen propálená místa.

Další dny se jev opakoval. Plameny se střídavě objevovaly v kuchyni, obývacím pokoji, ložnici. Manželé Saavedrovi museli zavolat hasiče, kterým se podařilo požár uhasit, ale bytové zařízení bylo prakticky zničeno. Technici podrobně prozkoumali elektrické vedení, ale žádnou závadu, která by mohla požár způsobit, nenašli. O podivný oheň se začali zajímat novináři, parapsychologové i církev, na kterou se obyvatelé obrátili s prosbou o pomoc poté, co všechny klasické pokusy o nápravu selhaly.

Problémy s ohněm nastaly i v sousedním domě. Zoufalí obyvatelé dokonce zbourali část zdi, aby zjistili, zda tam není ukryto ohnisko záhadných požárů. Nenašli vůbec nic.

Novinářka Anna Gonzálesová strávila v domě Saavedrových dva dny a stala se svědkem pozoruhodných událostí. Jednoho rána uslyšela Dianino zoufalé volání o pomoc. Nešťastnice stála v obývacím pokoji, halenku v plamenech. Anna utíkala do kuchyně pro konvici s vodou, ale voda prskala na hořící halence jak na rozpáleném oleji. Plameny mely modrou barvu, postupně rudly a rychle se šířily od pasu vzhůru. Pak najednou zmizely. Diana neměla na těle žádná zranění, byla pouze v šoku. Později vyprávěla psychiatrům, že několikrát vzplály i plenky, které vyměňovala svému miminku. Stalo se jí to dokonce i na procházce v parku.

Hasiči se v domě střídali na pravidelných hlídkách a snažili se přijít věci na kloub. I oni se stali svědky záhadných jevů. Požárníci Carlos Soto a Antonio Ramirez pili v kuchyni kávu, když ucítili zápach spáleniny. Matrace, na níž spal majitel domu pan Saavedra, hořela jasným plamenem. Překvapeného muže hbitě vytáhli z postele, oheň uhasili a zkoumali ohnisko požáru. Kovové pružiny v matraci byly rozžhavené do běla, ale cigareta požár způsobit nemohla. Pan Saavedra je nekuřák a oheň vypukl uvnitř matrace, nikoliv na jejím povrchu.

O případ se začala zajímat i armáda. Zjistilo se, že na místě, kde oba domy se záhadným ohněm stojí, byly za druhé světové války sklady americké armády. Bylo tu podezření na chemické látky, které pronikají na povrch a ve styku s kyslíkem způsobují požár. Žádné stopy po chemikáliích však zjištěny nebyly.

Evangelický farář otec Michael je přesvědčen, že na místě byly kdysi hroby, a proto se tu soustřeďuje negativní energie. Sám ze své zkušenosti prý poznal několik případů, kdy se v domech, postavených na bývalých pohřebištích, vyskytovaly nadpřirozené jevy. Jednalo se však převážně o zvukové vjemy, pohybující se stíny, závany chladného vzduchu v uzavřených místnostech. S „ďábelským ohněm“, jak otec Michael jev nazývá, se však dosud nesetkal.

Otec Michael vyzkoušel proto své umění exorcisty – vymítače ďábla – a očití svědkové potvrdili, že u zadní části domu náhle zavanul silný vítr, stromy se ohýbaly až k zemi a zinková střecha se uvolnila. Bylo naprosté bezvětří a u přední části domu se nepohnul ani lístek.

Parapsychologové jsou oproti tomu přesvědčeni, že nositelkou ohně je Diana Saavedrová. Podle nich není vyloučeno, že žena vyzařuje v určitých situacích energii, která působí jako rozbuška.

Parapsycholog Vergilio Muňoz soudí, že tato energie přichází z kosmu a „vybírá“ si osoby, které jsou v určitém psychicko-fyzikálním rozpoložení. Diana trpěla v poslední době častými bolestmi hlavy, závratěmi a dvojitým viděním. Jejich hlavním argumentem je skutečnost, že dokud nezačala mít Diana zdravotní problémy, žádný požár v domě nebyl.

Ke slovu se přihlásili i satanisté, kteří vidí zdroj ohně v malém dítěti Saavedrových. Věří v návrat Lucifera, kterým je podle nich právě malý Saavedra. Zatím co záhadný jev zkoumají nadále šarlatáni í odborníci, sousedé viděli skupinu tajemných osob v černých sutanách. Držely se za ruce a tančily v kruhu kolem domu. Stalo se to v noci na Velký pátek, kdy rodina Saavedrových odjela na venkov.

Astro

Archiv CP