I v pravěku měli lidé rakovinu

Lovec, který žil v době bronzové, měl rakovinu, protože možná dýchal kouř z ohně
Vědci našli důkaz, že i primitivní lidé trpěli rakovinou.

Časopis „PlosOne» zveřejnil na začátku prosince 2014 výsledku výzkumu archeologů ze Spojených států, Kanady a Ruska. Zkoumali pozůstatky starověkého člověka, kterého našli v roce 1992 na břehu Angary – při ústí řeky Ida v Bochanském okrese Irkutské oblasti. (1)

„Bylo zjištěno, že ostatky patřily muži, který zemřel ve věku 35 až 45 let, před 4588 lety, tedy v mladší době bronzové,“ – oznamuje se v tiskové zprávě. „Téměř všechny kosti vypadají, že byly velmi zchátralé.“

Vědci dlouho diskutovali, proč došlo na kostech k takovým fatálním změnám. Ale až v tomto roce rentgenové analýzy a další studie, potvrdily, že starověký člověk měl metastatický karcinom (rakovinu plic nebo prostaty), na což také zemřel.

„Mohl to být lovec, který příliš často vdechoval kouř z ohně, rakovina plic mohla vzniknout právě z toho,“ – navrhl jeden z autorů studie inženýr katedry archeologie, etnologie, historie starověkého světa IGU Vladimir Bazalevskij.

„S největší pravděpodobností, celý život trpěl bolestí a krvácením. Jeho příbuzní viděli, co se s ním děje, že něco není v pořádku, takže mu dali do hrobu rituální předmět připomínající hada, který mohl symbolizovat jeho onemocnění.“

Možná, že tento objev přinese řešení dlouhodobého sporu mezi vědci o to, kdy se takové onemocnění, jako je rakovina, objevilo. Někteří odborníci se stále domnívají, že rakovina je onemocnění moderní, a k jejímu vzniku přispělo znečištění životního prostředí. Jiní se domnívají, že lidstvo vždy trpělo rakovinou, a tento objev to potvrdil.

Odkazy:

(1) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113919