Byla vyfotografována duše?

V mnoha obměnách se objevuje stále stejná zpráva:
„Vědec Konstantin Korotkov vyfotografoval duši, když opouští tělo.“ (1) Článek je doplněn působivým obrázkem, který mnozí čtenáři pokládají za zmíněnou fotografii. (viz výše)

O co jde?

Profesor Konstantin Korotkov (2) je prý mezinárodně uznávaný fyzik z Petrohradu. Studoval informační aspekt stimulovaných elektro-fotonových emisí po celém lidském těle, k čemuž ho inspirovaly osobní kontakty se Semjonem Kirlianem. Vyvinul bio-elektrografický fotoaparát s názvem Gas Discharge Visualization (GDV). (3)

Tento přístroj má zviditelňovat auru za pomocí známé Kirlianovy fotografie, doplněné a zesílené plynovou výbojkou.

Zmíněná fotografie „odcházející duše“ je zde (4)

Samozřejmě, první dojem z této údajné elektrofotografie je, že jde o termovizní snímek, ukazující rozdílné teploty různých částí těla. Ovšem i dokonalá lidská silueta nesvědčí o tom, že jde o reálnou fotografii.

Podle vynálezce má být přístroj použit pro diagnostiku nemocí. Kromě toho prý prokázal, jak rychle a odkud duše odchází z těla. Také prý pozná, kdo a jak zemřel, třeba násilnou smrtí.

První otázkou je, jak mohl Korotkov zkoumat lidi, kteří zemřeli „násilnou a neočekávanou smrtí.“ Lze něco takového naplánovat, aby vědec mohl ihned přijít se svým přístrojem?

I když se tvrdí, že Kirlijanův fenomén (5) dokazuje existenci astrálního těla, aury, atd., není to nic jiného, než zobrazení tzv. korónového výboje. Ten je i u neživých předmětů, což je rovněž známé. Přesto existence výbojů, tedy tzv. „aury“ u kusů kamene, mincí nebo u jiných předmětů, zastánce tohoto fenoménu nijak nevyvádí z míry.

Člověk, který prošel Technickou univerzitou, musí velmi dobře vědět, o jaký fenomén jde. Přesto Korotkov vytváří přístroje, založené na tomto fenoménu a tvrdí, že jde o něco úplně nového a jak je lze využít v medicíně. Nic takového se nikdy a nikde neprokázalo. Zjevně došel k poznání, že na klamání lidí lze vydělat velké peníze lépe a snadněji než klasickou vědou. (6)

Odkazy

(1) http://slovensko.co.uk/vedci-vyfotografovali-lidskou-dusi-jak-opousti-telo/
(2) http://www.korotkov.eu/
(3) http://kirlianresearch.com/
(4) http://www.riseearth.com/2013/09/russian-scientist-photographs-soul.html
(5) O fotografování aury – Cesty psychotroniky
(6) http://www.freakopedia.ru/wiki/Коротков_Константин_Георгиевич