Každý pravák se může stát levákem

… na hodinu

Mnozí z těch, kteří se narodili jako leváci (tj. osoby, které používají levou ruku častěji než pravou), pravděpodobně v dětství zažili nepříjemné zkušenosti kvůli této své schopnosti. Dříve narození možná zažili i násilné „přeučování“ v mateřských školkách a školách na praváky.

A metody to byly, upřímně řečeno, velmi traumatizující – například, nešťastnému levákovi byla uvázána „špatná“ ruka na opěradlo židle tak, aby ji nemohl používat. Kromě toho ti, kteří měli pravou ruku slabší než levou, byli i veřejně zesměšňováni ve školách a před děvčaty. Není divu, že mnozí leváci v těchto letech opravdu chtěli, aby se stali „stejnými jako všichni ostatní“, tedy praváky.

Nicméně, dosažení tohoto cíle se doposud nikomu nepodařilo – i „přeškolený“ levák v osobním životě dává přednost levé ruce. Ale přeškolit praváka na leváka, jak se ukázalo, lze docela snadno.

Potvrdili to američtí vědci, díky řadě neobvyklých experimentů.

Již dlouhou dobu je známo, že během tzv. „magnetické bouře“ (geomagnetické poruchy, způsobené příchodem solárních větrných proudů do blízkosti Země a jejich interakce s magnetosférou naší planety), někteří praváci na několik hodin náhle začnou více používat levou ruku. Na základě toho se vědci domnívají, že možná magnetické pole působící na mozek může změnit praváka na leváka a naopak.

Některé předchozí studie ukázaly, že důležitou roli v tomto procesu je zadní parietální kůra mozku.

Skupina vědců z Kalifornské university v Berkeley, pod vedením Dr. Flavio Oliveira (1), se rozhodla tuto oblast mozku vystavit působení magnetického pole – transkraniální magnetické stimulaci (2).

V podstatě „zmagnetizovali“ zcela přesně ohraničený prostor – spodní část vnitřně temenné brázdy mozkových hemisfér (Intraparietální sulcus). (3)

Výsledky experimentu udivily každého – pokusné osoby – do experimentu klasičtí praváci – se po experimentu na hodinu změnili v leváky! Přitom žádný z nich necítil nijakou bolest hlavy nebo nějakou jinou potíž. Jenže, stejným způsobem se nepodařilo změnit leváka na praváka ani na pět minut.

Vědci také zaznamenali, že všichni účastníci experimentu se nejen rozhodli používat levou ruku místo pravé, ale začali myslet a chovat se tak, jako to dělají ti, co používají levou ruku. Ukazuje se, že byl ovlivněn nejen parietální sulcus, ale i další související oblasti mozku (jenže výzkumníci nejsou ještě schopni říci, které…).

Již není žádným tajemstvím, že u leváků, na rozdíl od praváků dominuje přední část pravé hemisféry mozku. To vede k tomu, že když levák zpracovává informaci, používá „vizuální okamžitou metodu“, při které může být zpracováno současně několik myšlenek.

Ukažme si to na následujícím příkladu: existuje tisíce žlutých tenisových míčků a jeden červený.

Pravák, který používá lineární sekvenční styl zpracování informací, se podívá na každý z míčků popořadě, dokud nenajde červený. Ale levák je uspořádá všechny před sebe a podívá se na všechny míčky najednou. Experimenty ukazují, že červený míček levák najde vždy rychleji.

Vedlejším efektem rozdílných stylů zpracování informací je, že pravák raději dokončí jeden úkol, než zahájí další. Leváci, naopak, jsou schopni rychle přepínat mezi několika úkoly. Proto se má za to, že jsou lépe schopni k provádění různých multiúkolů.

Ale zpět k výsledkům výše uvedených „magnetických“ experimentů. Podle vědců, všechny pokusné osoby, které prošli magnetickým působením na mozek, byli nějakou dobu schopni používat „vizuální simultánní metody“ zpracování informací, kterou do té doby v podobných situacích nepoužívali. To znamená, že se změnili na leváky – nejen navenek, ale i vnitřně.

Jaká je praktická hodnota takového experimentu, tedy, za jakých okolností se pravák má změnit na leváka? V první řadě by to bylo výhodné pro herce, který má hrát leváka. Podle názoru mnoha režisérů, pro herce – praváky je velmi těžké hrát leváky, vždy zapomenou, která ruka je pro jeho hrdinu ta hlavní. Nyní se zdá, že problém může být úspěšně vyřešen.

I pro některé odborníky, podílející se na multivariační analýze nějakého jevu, by bylo někdy užitečné se stát leváky. Taková analýza vyžaduje ty, kteří jsou schopni řešit několik otázek najednou, a víme, že to jde lépe levákům. Stát se „levákem na hodinu“ by uvítali umělci a skladatelé – u těchto profesí leváci byli vždy úspěšnější než praváci.

Ale každému, kdo by chtěl zažít takovou transformaci, je třeba připomenout i možné negativní důsledky. Je známo, že leváci jsou více emocionálně nestabilní ve srovnání s praváky. Vědci tvrdí, že leváci mají tendenci velmi rychle měnit nálady – od euforie k totální depresi může být jen krok. Jde o to, že při vzniku negativních emocí působí více pravá hemisféra mozku, právě ta, která je aktivnější u leváků.

Kromě toho, dominance pravé hemisféry může ponořit člověka do světa jeho nitra tak hluboko, že to jeho psychika nemusí vydržet. V tomto případě nemusí být bývalý pravák někdy schopen odolat náporu svých fantazií. Výsledkem je, že občan, běžně dodržující zákony, se při přeměně na leváka může změnit v nadaného zločince. Mimochodem víme, že mnoho leváků najdeme mezi kapsáři, hráči karet a podvodníky, využívající důvěry svých obětí – to znamená v takových oblastech zločinu, jež vyžadují schopnosti rozsáhlé analýzy a vyvinuté představivosti.

Způsob předělání praváků na leváky je tedy ještě v nedohlednu. I když, možná v blízké budoucnosti, bude moci každý bez problémů desetkrát za den, psát najednou pravou a tu zase levou rukou.

Odkazy

(1) http://socrates.berkeley.edu/~oflavio/
(2) http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/transkranialni-magneticka-stimulace-v-terapii-neuropsychiatricky-275030
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Intraparietal_sulcus