V lidských srdcích jsou stopy atomových výbuchů

Zkoušky v atmosféře pomohly dokázat, že živoucí „čerpadla“, pumpující krev, sama obnovují poškozenou tkáň.

Před několika lety byla přijata domněnka, že nervové buňky se, bohužel, neobnovují. A že u člověka je jich tolik, kolik jich má od narození. Ani s věkem žádné nepřibývají, ale naopak – nervové buňky nevratně umírají.

Ukázalo se však, že tomu tak není. A nové neurony se mohou vyskytnout i během celého života.

Stejně tak se uvažovalo, že i srdce není schopné regenerace. Tuto přetrvávající mylnou představu vyvrátil lékař Ratan Bhardwai z university v kanadském Torontu a zjistil, že v srdci dospělého člověka rostou nové buňky. Toto zjištění publikoval s kolegy v seriózním vědeckém časopise Science. (1)

K tomuto zjištění pomohly výzkumníkům jaderné pokusy v atmosféře, které byly provedeny v 50. letech minulého století. Tehdy silně zamořily prostředí radioaktivním izotopem – uhlíkem C14. A jeho úroveň klesla poté, co v roce 1963 došlo k zákazu výbuchů atomových bomb v atmosféře.

Radioaktivní izotopy pomohly nastavit čas, když se u člověka objeví nové srdeční buňky

Srdeční buňky lidí, kteří zažili nadzemní jaderný výbuch, „nasály“ do sebe izotop C14 ve vysokých koncentracích. Toho vědci využili k takzvanému radioaktivnímu datování živých tkání. Uhlík C14 má možnost určit stáří buněk.

A ukázalo se, že srdeční buňky se objevují v různých časech. To znamená, že spolu se starými se rodí i nové buňky.

Podle odhadů Ratana Bhardwaie a jeho kolegů, srdce 25 letého člověka je schopno produkovat buňky v až do 1 procenta tělesné hmotnosti. Do 75 roku věku výkonnost této „továrny“ klesne na 0,45 procenta.

Vědci se domnívají, že po objevení schopnosti dospělého srdce k regeneraci mohou být vyvinuty nové metody k rehabilitaci osob se srdečním infarktem.

Je možné, že budou vyvinuty léky na podporu vzniku nových buněk. A budou užitečné i pro prevenci.

Pokud se podaří stupeň regenerace zvýšit alespoň na 2 procenta ročně, pak za 50 let věku bude možné prakticky obnovit celé srdce.

Odkazy

(1) Kirsty L. Spalding, Ratan D. Bhardwaj, Bruce A. Buchholz, Henrik Druid, Jonas Fris: Retrospective Birth Dating of Cells in Humans. Cell, Vol 122, 133-143, 15 July 2005. Internet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16009139