Zločinci a idioty se lidé rodí

Vědci zjistili, které oblasti mozku jsou zodpovědné za zlo a hloupost.

Vědci v roce 2013 překvapili svět dvěma objevy. Bohužel vůbec ne šťastnými. Ukázalo se, že hloupost a kriminální sklony jsou vrozené. A souvisejí se zvláštnostmi určitých oblastí mozku.

Vědci z Berlína, Bochumi a Lipska zkoumali mozkovou aktivitu 26 školáků a univerzitních studentů – „výborných“ a „špatných“. Požádali je, aby se naučili nové učební materiály, a sledovali jejich proces učení pomocí elektroencefalogramů.

„Mozek dobře se učících lidí vykazuje intenzivnější aktivaci alfa rytmů – encefalogramových rytmů, které jsou zodpovědné za přechod z uvolněného stavu do stavu soustředění,“ vysvětluje vedoucí studie Dr. Hubert Dinse (1) z Porúrské univerzity v Bochumi. – „Čím vyšší byla amplituda rytmu, tím snadněji se dobrovolníci učili.“

Zdá se, že bystří žáci se učí snadno, protože je příroda obdařila schopností soustředit se, a dávat pozor. Mozky „opozdilců“ však nemají chuť zpracovávat a osvojovat si informace, protože jejich alfa rytmus je pomalý.

Vědci doufají, že v budoucnu budou schopni mozkové rytmy „ručně“ upravit, a tím přinutit mozky „opozdilců“ pracovat na plný výkon.

„Teprve až budeme plně rozumět tomu, jak se informace v mozku zpracovávají, budeme moci navrhnout terapii, která by abnormality v mozku napravila,“ slíbila koordinátorka projektu Petra Ritterová z Lipska.

A jeden z renomovaných německých odborníků na onemocnění mozku, brémský neurolog Gerhard Roth, tvrdí, že našel část mozku, která je zodpovědná za asociální chování vrahů, násilníků a lupičů. „Místo zla,“ ujišťuje, „se nachází v čelním laloku a na rentgenových snímcích se jeví jako tmavá hmota.“ (2)

Dr. Roth učinil svůj objev po letech výzkumu vězňů, odsouzených za násilné trestné činy, který prováděl pro německou vládu. Během testů pouštěl Roth vězňům krátké thrillery a akční filmy, a souběžně skenoval jejich mozky. Vědec si všiml, že pokaždé, když se na obrazovce objevily scény násilí, zůstávali pokusné osoby lhostejné, v jejich tvářích se neodrážely žádné emoce. Oblasti mozku, zodpovědné za pocity soucitu, byly podobně hluché k neštěstí druhých lidí. Na skenech mozku všech zatvrzelých zločinců, které lékař zkoumal, se objevila charakteristická tmavá skvrna.

„Pokud se vám podaří včas odhalit abnormality ve vývoji čelního laloku, můžete předpovědět budoucího darebáka s téměř sedmdesátiprocentní pravděpodobností,“ ujišťuje doktor Roth.

Všichni vědci se navíc shodují v jednom: zlo a hloupost se skrývají nejen v mozku, ale také v genech, které se dědí po našich rodičích. A ty nelze „ručně“ upravit.

Studie doktora Antonia Rangela (3) z Kalifornského technologického institutu ukázala, že v našem mozku existují oblasti, které neustále bojují o právo ovládat lidské jednání.

Tyto oblasti byly pojmenovány „anděl“ a „démon“. Vědecký název pro „andělskou“ oblast mozku je dorsolaterální prefrontální kůra (DLPFC) a „ďábelská“ oblast je ventromediální prefrontální kůra (vmPFC). První z nich je zodpovědná za dobré sebeovládání, ale také za slabou vůli. K tomuto závěru dospěli vědci po experimentu zjišťujícím náchylnost některých lidí k nezdravým potravinám, jako je například fast food. A zjistili, že „anděl“ přiměl člověka rozhodujícího se, zda si dát hamburger, či nikoliv, zahrnout takové abstraktní úvahy, jako je „hygiena“ nebo „dobrota“. Naopak „ďábel“ vyvolává neodolatelné nutkání jíst tučné nezdravé jídlo.

„Stejné oblasti mozku bojují i o závažnější záležitosti, než jsou gastronomické chutě,“ vysvětluje doktor Rangel. – „Andělé a démoni spolu válčí kvůli finančním otázkám, rodinným konfliktům a náboženským záležitostem. Obecně o všechny úkoly, které vyžadují sebeovládání. A úspěšně je zvládají ti, kterým „anděl“ pomáhá držet na uzdě jejich negativní emoce, které tlačí k nevhodným činům.“

Výsledky těchto studií pomohou budoucím neurovědcům pochopit, jak lze mozek „rekonstruovat“ tak, aby lidé konali jen dobré skutky.

Oponenti však namítají, že interpretace těchto objevů je mylná.

„Čím vyšší byla amplituda rytmu, tím snadněji se dobrovolníci učili“, je to jako říkat, že „vítr fouká, protože se stromy kymácejí“. Ve skutečnosti je přesnější říci: „Čím snadněji se studenti učili, tím vyšší byla amplituda jejich alfa rytmu.“ Stačí si uvědomit, že rytmus alfa je ukazatelem uvolnění organismu, a rytmus beta je ukazatelem stresu na mozku.

Experimenty Huberta Dinse pouze ukazují, že dobří studenti zvládají typické úkoly snadno, zatímco ti, kteří zaostávají, dělají totéž. Aby mohl německý vědec svá halasná tvrzení zdůvodnit, musel provést kontrolní experimenty, např. přidělit dobré učitele „smolařům“, a dát jim procvičovat matematiku. Je pak jisté, že poté by úlohy snadno vyřešili, čímž by prokázali alfa rytmus. A ještě několik slov o „vylepšování“ alfa rytmu.

Jsou známi lidé, kteří dokážou náhodně měnit mozkové rytmy – z alfa na beta a zpět, a to s otevřenýma očima. Ale s pomocí technologie biofeedback se takový trik může naučit každý – a takové technologie používají vědci k léčbě návykového chování (drogových a jiných závislostí).

Pokud jde o „objev“ doktora Rotha, bolestně připomíná nezapomenutelného Cesare Lombrosa (1835-1909) (2), který v 19. století tvrdil, že existuje lebka „rozeného zločince“. A interpretace experimentů Antonia Rangela s jeho „ďáblem“ a „andělem“ se komentuje ještě obtížněji, už proto, že dorsolaterální prefrontální kůra (DLPFC) se podílí na lidském vědomém lhaní, jak prokázaly experimenty s transkraniální magnetickou stimulací.

Celkově vzato jsou naše mozky neuvěřitelně složité. A člověk musí být při interpretaci jednotlivých efektů velmi opatrný, aby se nedostal do problémů.

Odkazy

(1) https://www.rd.ruhr-uni-bochum.de/neuro/wiss/pi/dinse.html.en
(2) https://www.medindia.net/news/neurologist-discovers-evil-patch-inside-brains-of-killers-and-rapists-114096-1.htm
(3) https://www.hss.caltech.edu/people/antonio-rangel
(4) https://cs.wikipedia.org/wiki/Cesare_Lombroso