Co se děje v umírajícím mozku?

Nová zjištění

Ze současných statistik vyplývá, že zážitky blízké smrti (Near-death experiences – NDE), má jeden z pěti lidí, kteří se vrátili z prahu jiného světa. A pak každý čtvrtý, který prodělal klinickou smrt.

Všichni mluví o rychlém letu jakýmsi tunelem a o jasném, nadpozemském světle na konci.

Výmysly jsou vyloučeny. Příliš dlouho – už po tisíce let – o tom lidé mluví zhruba stejně.

Samozřejmě, že se vědci snaží najít příčiny NDE. Je možné sloučit poznatky vědy s vysvětlením, že jde o znaky posmrtného života a duše, která opouští tělo v okamžiku smrti?

Hypotéz bylo navrhnuto už mnoho.

Vědci už zjistili, že lidé se zážitkem NDE měli výrazně zvýšenou koncentraci oxidu uhličitého v krvi. Ukázalo se také, že předsmrtné vize jsou halucinace, způsobené přidáním plynného sodíku.

A nyní – poslední zjištění.

Jak oznámil časopis New Scientist, své vysvětlení NDE nabídl německý vědec Alexander Wutzler z Lékařské univerzity Charité v Berlíně. (1)

Jeho výzkumná skupina objevila v mozku umírajících zvýšené dávky serotoninu – látky, která přenáší nervové vzruchy a je odpovědbná za řadu dalších procesů. (2) Wutzler v této látce vidí i příčinu předsmrtných vizí.

Vědec však toto zjištění učinil při pokusech s krysami. Při jejich umírání došlo v mozku ke trojnásobnému zvýšení obsahu této látky. (3)
Wutzler je přesvědčen, že objevit podobný fenomén lze i mozku umírajících lidí.

Wutzlera však kolegové vědci varovali:

„Jen neříkej nikomu, že i krysy mají předsmrtné vize,“ říká mu kolega Jakob Hohwy (4) z australské Monash University v Melbourne.

Odkazy

(1) http://www.charite.de/
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Serotonin
(3) Neuroscience Letters, DOI: 10.1016/j.neulet.2011.04.051
(4) https://sites.google.com/site/jakobhohwy/