Pseudohermafrodité v Dominikánské republice

V dominikánské vesnici Salinas se dívky ve 12 letech mění v chlapce.

Příčinou této anomálie je vzácná genetická porucha.

Druhé takové místo, jako je vesnice Salinas v Dominikánské republice, není po celém širém světě. V Salinas se dívky, po dovršení věku dvanácti let, to znamená, po vstupu do puberty, náhle přemění na chlapce…

Všechna embrya mají v děloze matky stejné pohlavní žlázy, orgány, které produkují pohlavní buňky. Přibližně v osmi týdnech u mužů začnou produkovat velké množství testosteronu, v důsledku čehož pak vzniká mužský pohlavní orgán. U žen dochází ke vzniku klitorisu. Nicméně, u některých zárodků žen není dostatečné množství enzymu 5-alfa-reduktázy, který je zodpovědný za tvorbu hormonů. V důsledku toho se narodí bez ženských pohlavních orgánů. To, co by se mělo stát v děloze, se nestane, ale dojde k tomu až za 12 let. Nejprve jim zhrubne hlas, pak začnou růst vousy a konečně postupně vyroste mužský pohlavní orgán.

Přibližně každá devadesátá dívka v Salinas, vesnici v jihozápadní části Dominikánské republiky, se stane ve 12 letech chlapcem. I když se navenek zcela podobají chlapcům, některé rozdíly stále přetrvávají. Většina má v dospělosti méně vousů než u zdravých mužů a má menší prostatu.

Jev je soustředěn na tuto vesnici díky její relativní izolovanosti. Díky tomu lze říci, že v Dominikánské republice existují tři pohlaví: muži, ženy, a pseudohermafrodité.