Spiritismus začal jako aprílový žert

Kovář John Fox, jeho manželka Margaret a jejich dvě malé dcery, Kate a Maggie o věku 11 a 14 let, se přestěhovali do Hydesville, vesnice nedaleko Rochesteru (New York, USA) v polovině prosince 1847.

O tři měsíce později, slyšeli podivné rány v každém pokoji. Manželé prohledali každé místo v domě, ale příčinu nenašli.

„Dne 30. března nás to zlobilo celou noc. Zvuky byly slyšet po celém domě. Můj manžel šel za dveře a já byla uvnitř, a rány byly slyšet u dveří mezi námi. Slyšeli jsme kroky ve spíži a v přízemí. Nemohli jsme spát a došli jsme k závěru, že dům byl pronásledován nějakým nešťastným neklidným duchem. Slyšeli jsme mnohokrát tyto zvuky, ale nikdy jsme nic neviděli,“ napsala paní Foxová.

Další den, 31. března, se rozhodli jít brzy do postele brzy se záměrem ignorovat hluk a odpočívat. John Fox nebyl ani v místnosti, když hluk začal. Kate se, podle své matky, „pokusila dělat podobné zvuky prsty.“ „Moje nejmladší dcera, Kate, řekla při klepnutí: „Lorde Splitfoote [hovorový název pro ďábla], co to děláte?“ Zvuk okamžitě zareagoval stejným počtem úderů. Když přestala, zvuk také umlkl na krátkou dobu a pak se opět ozvalo klepnutí.

Maggie řekla: „Teď já. Počítejte jeden, dva, tři, čtyři.“ A bylo to jako předtím. Maggie se to bála opakovat. Kate pak řekla ve své dětinské jednoduchosti: „Oh, mami! Já vím, co to je. Zítra je 1. duben a někdo se nás snaží napálit.“

Paní Margaret Foxová tomu nevěřila a přišla na způsob, jak „otestovat“ původ zvuků.

„Zeptala jsem se postupně zvuku na věk mých dětí. Okamžitě jsem dostala správnou odpověď.“ Margaret se zeptala: „Jste člověk, že odpovídáte na moje otázky tak správně?“ Nedostala žádnou odpověď a tak položila následující otázku: „Vy jste duch? Pokud ano, klepněte dvakrát.“ A dva údery byly slyšet.

Tak se zrodil spiritismus.

Brzy poté Foxovi vymysleli jednoduchý komunikační systém: klepnutí třikrát a dost znamenalo ano, jedno klepnutí ne. A později jeden ze starších synů, David, vymyslel metodu, která dovolila duchovi konstrukci jednoduchých vět: odříkával abecedu a žádal, aby při správném písmenu se ozvalo klepnutí.

Od té chvíle se z malé Kate a Maggie stala světoznámá média. Vydělali tím hodně peněz a vytvořili hnutí spiritistů v devatenáctém a dvacátém století.

Od počátku vzniklo podezření, že vše byl podvod. Maggie to přiznala na Akademii múzických umění v New Yorku 21. října 1888. „Jsem tady dnes večer, jako jedna ze zakladatelů spiritualismu, abych ho odsoudila jako podvod od začátku až do konce, protože jde většinou o odporné pověry a rouhání, přinášející více zla, než kdy svět poznal,“ řekla zaplněnému sálu a veřejně odhalila své triky, což bylo od počátku křupnutí kosti prstů. „Chtěli jsme, aby to zlobilo naši drahou matku, která byla velmi dobrá a velmi vnímavá,“ dodala.

Kate varovala už tehdy: „Oh, mami! Já vím, co to je. Zítra je 1. duben a někdo se nás snaží napálit,“ říkala své matce. Nevěřili jí, a dětinský žert vedl k jednomu velkému byznysu a podvodu, komunikaci s mrtvými…