Co zamezí stárnutí?

Vypadá to, že pohádky o upírech nejsou tak úplně fantastické …

Věda potvrdila omlazující účinek mladé krve

Zdá se, že ne nadarmo se hraběnka Bathory a řada dalších nechvalně proslulých postav v dějinách, koupala v krvi mladých dívek, ve snaze si zachovat mladistvý vzhled.

Mladá krev je opravdu schopna výrazně zpomalit nebo dokonce zvrátit proces stárnutí, podle zjištění vědců z Kalifornské univerzity v San Francisku.

Jako obvykle, lidé to zjistili díky laboratorním myším. Vědci pod vedením Dr. Saul Villeda (1) zjistili, že krev mladých myší urychluje tvorbu nových neuronů u starších hlodavců a zvyšuje jejich duševní schopnosti. Když mladé myši dostali transfúzi krve svých rodičů a prarodičů, pozorovali opačný účinek – těžce se jim řešily nové úkoly. Stará krev je dělala hloupějšími.

Jak píše Independent (2), nastupují obavy, že toto zjištění povede k touze starých lidí získat mladou krev, a to i za pomoci různých zločinů.

Krev sama, uklidňují vědci, k omlazení není potřebná. Všechny budoucí léky, které se budou vytvářet z mladé krve, budou vytvořeny na bázi syntetických proteinů stejným způsobem jako pro diabetiky jejich syntetický inzulín. Nikdo nebude dávat dobrovolně nebo jinak krev pro omlazení. To znamená, že obavy z upírství nejsou nijak opodstatněné.

Odkazy

(1) http://villedalab.ucsf.edu/current-lab-members
(2) http://www.independent.co.uk/